Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V čepici vám bude teplo, když se neoblečete, nastydnete. Největší mýty o oblékání v zimě

Zimní radovánky
Zimní radovánky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Je nemyslitelné, abychom v zimě vyšli ven nedostatečně oblečení. Co kdybychom nastydli. Kromě bundy a huňatého svetru pod ním je ideální i čepice na hlavu a leckdo si dopřeje i nějakého toho "panáka" na zahřátí. Pokud se v tom poznáváte, pak pro vás máme špatnou zprávu. Vše zde uvedené jsou nesmysly, které nefungují.

Mýtus: Teplé oblečení nás ochrání před nachlazením a chřipkou

Nejčastěji skloňované nemoci objevující se v zimním období nesouvisí s počasím tak, jak si myslíme. Pokud budete běhat venku nazí s mokrou hlavou, můžete nastydnout, ale také nemusíte.

Nezáleží totiž na tom, co máte na sobě, jako spíše na tom, jestli jste byli vystaveni virům a bakteriím, kterým se v chladném období díky oslabené imunitě daří. Jen běžné nachlazení může způsobit zhruba 200 virů. Počasí ale na samotnou nemoc nemá žádný vliv. 

Mýtus: Hlavou ztrácíte tělesné teplo 

Na hlavě není nic zvláštního. Ztrácíte přes ni tělesné teplo stejně jako z jakékoliv jiné části těla. Pokrývka hlavy tedy sice přijde vhod, není ale pravda, že díky ní zůstanete v teple. 

Množství tepla, které můžete ztratit přes hlavu, navíc závisí na řadě faktorů, například jak husté jsou vaše vlasy. Děti sice ztrácejí poměrně více tepla skrze hlavu a proto je u nich čepice doporučována, v případě dospělých je to ale jako kdybyste vyšli ven bez rukavic.

Mýtus: Mužům a ženám je stejná zima

Všimli jste si někdy, že dámské ruce a nohy jsou chladnější než mužské? Je to proto, že teplota, při níž těla mužů a žen začnou uchovávat teplo, se liší asi o 3 stupně.

Když okolní teploty klesnou do určitého bodu, vaše tělo začne uchovávat teplo tím, že vypne tok krve do rukou a nohou, díky čemuž jsou tyto části těla chladnější. Mužské tělo k tomu ale potřebuje nižší teploty, než ženské.

Mýtus: Více vrstev oblečení zahřeje více než jedna

Je pravda, že několik vrstev oblečení umožňuje lidem variabilnější svlékání podle potřeby. Ale i jeden teplý oděv bude proti zimě fungovat stejně dobře, jako byste na sobě měli několik slabších vrstev.

Nejlepších výsledků dosáhnete tím, když budete mít na pokožce polypropylen nebo jinou umělou látku, následně si oblečete pletenou střední vrstvu a přes ni umělou vnější vrstvu.

Mýtus: Alkohol vás udrží v teple

Pití alkoholu může způsobit, že se budete cítit tepleji, ale je to jen díky tomu, že alkohol rozproudí krev. Ve skutečnosti vám však bude větší zima, protože díky alkoholu se vaše krevní cévy rozšiřují a urychlují ztrátu tělesného tepla. 

Témata:  lidé zima

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy