reklama

Schumacher se těžce zranil v prosinci 2013 při lyžování v Alpách. Během sjezdu na neupraveném svahu narazil při pádu hlavou do skály. Byl urychleně transportován do nemocnice v Moutiers a poté do nemocnice v Grenoblu, která zveřejnila, že se nachází v kritickém stavu v kómatu. Dne 30. prosince 2013 prodělal druhou operaci hlavy a jeho stav se stabilizoval, ale nadále byl kritický. Asi o měsíc později lékaři začali s postupným probouzením z kómatu.

Dne 16. června 2014 oznámila média, že Schumacher opustil nemocnici v bdělém stavu a bude se dále podrobovat rehabilitaci na klinice v Lausanne. Tuto zprávu posléze v oficiálním prohlášení potvrdila i Schumacherova manažerka Sabine Kehmová. Sportovec byl převezen do rodinné vily, kde se o něj 24 hodin denně stará speciální zdravotnický tým.

Od té doby o něm má svět jen minimum informací a je odkázán na zprostředkované informace. Například dvaašedesátiletý arcibiskup Georg Gänswein navštívil legendárního jezdce v roce 2016. Až před pár týdny ale světu prozradil, jak na tom Schumacher vlastně je. Tvrdí, že minimálně jeho vzhled se po nehodě moc nezměnil 

"Seděl jsem naproti němu, vzal jsem do dlaní obě jeho ruce a podíval se na něj. Jeho tvář je, jak všichni víme, typickou tváří Michaela Schumachera. Nyní je ale trochu plnější," cituje arcibiskupa německý deník Bild.

Svět se tak po několika měsících dozvěděl alespoň nějaký střípek ze zdravotního stavu Michaela Schumachera. Ten poslední přišel v srpnu letošního roku a tvrdí, že jezdec sám není schopen pohybu.

Tvrdí to jeden z jeho příbuzných, kterého cituje Paris Match. Uvedl, že navzdory nemožnosti se pohnout Schumacherovo vnímání okolí a komunikace nejsou na nulové úrovni. 

"Když Michaela vezmete na invalidní vozík a posadíte ho před krásné panorama hor s výhledem na jezero, někdy pláče," uvedl zdroj s tím, že bývalý jezdec projevuje v určitých situacích emoce.

O Schumachera se aktuálně stará asi patnáctičlenný tým lékařů a fyzioterapeutů. I díky tomu prý začal dělat pokroky – i když jen velmi malé. Při terapii mu prý pouští řev motorů formule 1, aby ho povzbudili a motivovali. I u této zvukové kulisy pak prý Schumacher občas projeví i nějaké emoce. Někdejší sportovec ale podle příbuzných stále nemůže chodit ani mluvit, občas udělá jen několik málo pohybů při rehabilitaci v bazénu.

Zdá se ale, že teď je na tom Schumacher lépe. Deník Daily Mail před Vánocemi zveřejnil informaci, podle které se Schumacherův zdravotní stav zlepšil natolik, že už není připojen na dýchací trubici. A dokonce už ani není upoután na lůžko. Přesto prý ale neustále potřebuje zdravotní péči.

Na veřejnost se také dostala informace, že účty za Schumacherovu lékařskou péči šplhají do astronomických výšin. Potřebuje nadstandardní lékařskou a rehabilitační péči, která podle odhadů vyjde na 50 tisíc liber (1,43 milionu Kč) týdně.

Pravdou ale je, že tato částka se podle různých médiích liší. Podle jiných zdrojů rodina týdně platí až 3,5 milionu korun. Uvádí se také, že se o něj stará asi patnácti až dvacetičlenný tým zdravotních sester a lékařů.

Jednu informaci ale rodina závodníka přece jen pustila. A to tu nejčerstvější. Embargo na jakékoliv informace o zdravotním stavu si podle ní přál sám Schumacher. A jak vidno, rodina i jeho příbuzní ho bedlivě dodržují.