Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdy je ideální čas na druhé dítě? Špatné načasování může být fatální

Dříve nebo později to čeká každé rodiče
Dříve nebo později to čeká každé rodiče
Foto: Pixabay

Těhotenství patří k těm nejkrásnějším okamžikům života. Páry, které plánují více dětí by si však měly dát velký pozor na načasování. Podle lékařů je důležité především to, jaký časový rozestup mezi porodem a dalším otěhotněním ženy zvolí. Podle nejnovějších studií vědci přišli na ideální čas, kdy by měla žena znovu otěhotnět.

Obecně platí, že se ženské tělo musí po porodu vzpamatovat a tak není dobré otěhotnět příliš brzy po porodu. Světová zdravotnická organizace (WHO) už dříve doporučila čekat mezi jednotlivými těhotenstvími minimálně 24 měsíců, aby se vyloučilo riziko komplikací.

Nový výzkum teď naznačuje, že kratší časový rozestup, i když jen o rok, snižuje riziko pro matku i dítě. Týká se to především matek, které mají nad 35 let.

Starší ženy musí počítat s riziky jako je těžší početí kvůli věku nebo případná nižší plodnost. Při těchto problémech se může doporučených 24 měsíců zdát jako příliš mnoho. Výzkumníci z University of British Columbia a Harvardské Chan school of Public Health se proto zaměřili na výsledky 148 544 těhotenství v Kanadě, záznamů o narození dětí, hospitalizaci a záznamech o neplodnosti.

Zjistili, že otěhotnění žen méně než 12 měsíců po porodu je velmi nebezpečné pro ženy každé věkové kategorie. V obou případech se riziko snižuje, když jsou těhotenství nejméně jeden rok po sobě. 

Studie také zjistila, že ženy nad 35 let, které počaly své dítě 6 měsíců po přecházejícím porodu měli o 1,2% (12 případů na 1 000 těhotenství) větší riziko úmrtnosti matky nebo riziko vážné choroby.

U matek, které otěhotněly po 18 měsících však toto riziko kleslo na 0,5% (5 případů na 1 000 těhotenství). „Tady mají starší matky důkaz, že by měly zvážit tak krátkou vzdálenost mezi jednotlivými porody," říká autorka studie doktorka Wendy Normanová. 

Podle ní tedy i rozestup 12 měsíců snižuje riziko u starších matek. „Dosažení ročního časového rozmezí by mělo být optimální a sníží se tak i možná rizika," dodala lékařka.

Témata:  těhotenství těhotenství, rodina, děti ženy zdraví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy