reklama

Bohaté děti se potulují venku, podnikatelé odlétají na Mars, celebrity si staví honosné kryty. Je konec světa opravdu blízko? Podle některých sociologů tomu tak může být. Západní civilizace upadá do zoufalství.

Apokalypsa není žádnou novinkou, lidstvo ji předpovídá už staletí. Hrozba jaderného úderu, která visela ve vzduchu během studené války, je sice minulostí, dnes číhá možné nebezpečí jinde: změna klimatu, znečištěné ovzduší nebo asteroidy.

Obsese apokalypsou už zdaleka není jen fundamentálním problémem křesťanství, rozšířila se i mezi další vrstvy obyvatelstva, které jsou fascinovány fenomény zombie, vražedných asteroidů či zmutovaných virů. Hrozby jsou kolem nás a lidstvo nad nimi často nemá žádnou kontrolu. Někteří lidé navíc ztratili schopnost našich předků vycítit nebezpečí.

Apokalypsa má své místo rovněž v kultuře. Po konci druhé světové války západní civilizace přehodila kurs od civilizačních utopií k barbarským dystopiím. Lidé tak mají pro apokalypsu v jistém slova smyslu pochopení.

Apokalypsa je depresivní nejen kvůli tomu, že se jednoho dne už nemusíme probudit. Hodiny však v tom případě tikají celé civilizaci, staletím inovací, kreativity a inspirace. Vše, co jsme doposud stvořili, bude během chvíle bezcenné.