reklama

Ceny za mobilní služby poskytované českými operátory jsou ve srovnání s ostatními členskými státy Evropské unie mimořádně vysoké. Za GB mobilních dat jsme v loňském roce zaplatili kolem 140 korun, více už za tuto službu ze svých úspor vydávali jen Belgičané a Němci. Analýza Evropské komise zase prokázala, že nejlevnější nabídky tarifů byly výrazně nad průměrem EU.

Například v Polsku, kde působí totožní operátoři jako u nás, jsou ceny výrazně nižší. Neomezený tarif společnosti T-Mobile u nás stojí 799 korun měsíčně, u našich severních sousedů by každý Čech ušetřil 500 korun, navíc by měl data bez limitu.

Neomezená data jsou už i v nabídce slovenských operátorů, u společnosti 4ka za ně Slováci zaplatí zhruba 500 korun. Naopak český Vodafone požaduje za balíček se 7 GB dat 777 korun. Tuzemští operátoři se navíc k výraznějším změnám nemají, odlišnými cenami prý respektují specifika jednotlivých trhů.

Se strnulým českým trhem by mohla zahýbat nová konkurence. Český telekomunikační úřad totiž na druhou polovinu letošního roku plánuje aukci kmitočtů, která by měla přinést vstup čtvrtého operátora. Navzdory prohlášením těch stávajících potvrzují mnohé příklady z ciziny, že nová společnost dokáže na trhu leccos změnit.

V Itálii, kde se jeden nováček objevil loni, klesla cena gigabytu dat za půl roku o 70 procent. Na dalších evropských trzích, kde fungují čtyři operátoři, jsou ceny až o polovinu nižší než v zemích, kde působí jen tři spoelčnosti.

Nového operátora ale v současnosti nikdo aktivně neláká a tak bude dost záležet na tom, zdali stát nastaví vhodné podmínky aukce. Jeden ze zájemců, Nordic Telecom, svou účast podmiňoval právě ideálním nastavením pravidel.

Ke snížení cen by však mohlo dojít i v situaci, kdy na českém trhu zůstanou jen stávající operátoři. Z nařízení vlády začali platit méně za využívání kmitočtů. Nadprůměrné výdaje přitom dlouhá léta užívali jako odůvodnění vysokých cen tarifů.