reklama

Stres je funkční stav živého organismu, který je vystaven mimořádným podmínkám (stresorům. Následné obranné reakce mají za cíl zachování homeostázy a zabránit poškození nebo smrti organismu. Podle této definice je stres odpověď, která v sobě zahrnuje jak fyzické, tak i psychické složky. Jinými slovy, stres je stav organismu, který je obecnou odezvou na jakoukoliv výrazně působící zátěž – fyzickou nebo psychickou. 

Stres je tedy přirozenou emocí, se kterou se musíme každý den poprat a naučit se s ním žít. Jenže pokud vám přeroste přes hlavu, může se negativně odrazit na vašem zdraví. V takové chvíli, v záplavě zhoršujících se pocitů, určitě i vy sáhnete po něčem chutném v domnění, že vám to pomůže.

Pravda je ale často úplně jiná. Je to kvůli tomu, že některé potraviny mohou výrazněji namáhat nervový systém a tím napětí ve vašem organismu ještě více umocňují. Měli byste se proto v náročných chvílích vyvarovat několika potravinám, abyste zabránili prohloubení stresu.

Kofein

Asi 85% dospělých lidí každý den užívá kofein, který je součástí kávy, čajů, ale i různých nápojů jako je kola. Jedna studie však ukázala, že konzumace kofeinu vede ke zvýšení krevního tlaku a dokonce i pocitu stresu, protože dochází k produkci většího množství stresových hormonů. Samozřejmě, v malém množství kofein škodlivý není, ale měli by si na něj dát pozor především lidé, kteří ho během dne zkonzumují příliš. Pokud jste ve stresu, vaše psychická pohoda se může ještě více narušit.

Alkohol

Alkohol funguje podobně jako kofein - malém množství je neškodný, ale jakmile podlehnete jeho chuti a napijete se více, místo povzbuzujícího účinku bude mít zcela opačný efekt. Alkohol zvyšuje krevní tlak, který vyvolává pocit stresu a úzkosti. Také obsahuje velké množství cukru, které podporuje produkci stresového hormonu v těle. Měli byste si proto dobře rozmyslet, zda po něm ve vypjatých chvílích sáhnete.

Cukr

Řada lidí tvrdí, že si dukrem obaluje nervy. Jenže tak to nefunguje. Ačkoliv to možná zní nepředstavitelně, v případě stresu je dobré omezit příjem potravin obsahujících tuto sladkou látku. Vysoká hladina cukru v krvi totiž způsobí, že se v těle spustí nechtěná hormonální reakce, která by mohla výrazněji ovlivnit vaši náladu. Také může způsobit pocity úzkosti, poruchu spánku či bolesti hlavy.

Umělá sladidla

Má to ale háček. Pokud se snažíte cukr nahrazovat umělými sladidly,příliš si nepomůžete. Právě ty mohou být pro vaše tělo ještě horším řešením, které jen zbytečně způsobí bolesti hlavy, migrénu, změny nálad, nespavost a únavu. Co je ještě horší, umělá sladidla zvyšují chuť na sladké a takže se dostanete tam, kde jste být nechtěli.

Zelenina

Pokud jste citliví na některé druhy lilkovitých rostlin, jako jsou brambory, paprika chilli papričky, rajčata či lilek, a zápasíte zároveň se stresem, měli byste si dát pozor, jaký druh zeleniny zkonzumujete. Právě ty obsahují toxický glykoalkaloid solanin, který brzdí enzymy zodpovědné za funkci nervového systému.   U citlivých osob může její užití způsobit stavy úzkosti, co váš stres ještě více zhorší.

Histamin

Histamin je látka nacházející se přirozeně v lidském těle. Ve větším množství ho najdeme i v konzervovaných, zrajících, fermentovaných,sušených či uzených jídlech, ale třeba i v sýrech, jako je parmezán, ementál, čedar. Objevuje se i třeba v rybách nebo zelenině, jako jsou rajčata, lilek, špenát a avokádo. Histamin může citlivým lidem způsobovat nespavost a úzkost. Právě jídla, která jej obsahují. tak zvyšují hladinu stresového hormonu, což může vaši psychickou nestabilitu ještě více narušit.