reklama

Randall Munroe je známý tím, že rád zjišťuje, co by se stalo, kdyby... Ostatně stejně se jmenují i jeho publikace, v nichž navrhuje nejrůznější šílené pokusy. Jeden z nich by ale mohl změnit život na celé Zemi.

Zamyslel se totiž nad tím, co by se stalo, kdyby se v Mariánském příkopu objevila desetimetrová díra. Spočítal, že cokoliv by se k ní dostalo, bylo by okamžitě nasáto masivním vírem, a to včetně těch největších plavidel současnosti.

Pod oceány totiž panuje obrovský tlak a ten by byl umocněn odtékající vodou. Nejprve by v díře mizely litry, pak desítky litrů, stovky, tisíce... Přesto by nebylo skoro nic poznat.

Zpočátku by se zkrátka nic nedělo, protože oceány jsou hluboké a obrovské. Voda by sice v díře cirkulovala obrovskou rychlostí, hladiny oceánů by ale denně klesaly jen o pár milimetrů.

V průběhu let by se ale mohlo jednat o metry a za několik století by téměř všechny voda zmizela. Vznikly by sice nové ostrovy a kontinenty rozdělené mořem by se opět spojily, přišli bychom ale o téměř celou zásobu povrchový vody v oceánech a mořích.

Země by se tak diametrálně změnila od té, kterou známe nyní. A přitom stačí, aby na počátku byla jen malá díra, který by všechnu vodu odváděla do podzemí až do míst, kde by se kvůli masivnímu horku vypařila.