Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak správně jíst hamburger? Trik, díky kterému se vám už nikdy nerozpadne

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Fastfoodový boom pohltil celý svět, a zatímco dříve jste se "na stojáka" mohli cestou najíst tak nanejvýš v takzvaném mlíčňáku, dnes potkáte stánky s rychlým občerstvením na každém rohu. Hranolky a párky v rohlíku vystřídaly rychlé a chutné hamburgery, s nimiž ale má mnoho lidí problém. Jak je správně jíst?

Známe to všichni. Pokud nás venku přepadne hlad, máme několik možností, kde se najíst. Restaurace většinou nejsou tím pravým řešením, samotná příprava a konzumace jídla v nich zabírá mnoho času, který kolikrát nemáme.

Pokud nám zrovna nestačí studená bageta, naše oči většinou padnou na některou ze sítí rychlého občerstvení. V nich už většinou neseženeme párky v rohlíku nebo hranolky v plastové misce, ale pizzu nebo hamburgery.

Za cenu několika desítek korun si tak během pár minut odnášíme sice ne příliš zdravý, za to ale chutný a teplý pokrm, který cestou během chvilku sníme. Ne vždy to ale jde tak jednoduše.

Řeč v tomto případě není o malých hamburgerech a cheeseburgerech, které koupíte v ceně do třiceti korun v několika sítích rychlého občerstvení. Ty totiž nedělají takové problémy, jako jejich větší varianty, plné majonézy, kečupu, salátu, rajčat, cibule a další zeleniny. 

Jistě už se vám někdy stalo, že jste se podobnými rozměrnými hamburgery zašpinili. Jsou velké, při zakousnutí do nich vám bokem vyteče omáčka nebo olej, zelenina z nich padá a ne vždy to odnesou pouze prsty, ale kolikrát i tričko nebo bunda.

Možná se v takových chvílích ptáte, proč se hamburgery dělají tak velké, když se nedají rozumně jíst. Ve skutečnosti dají, a jak? To popisuje návod, který díky své popularitě koluje internetem napříč celým světem.

Většina hamburgerů je totiž koncipována tak, že houska, která je překrojená, není rozpůlená přesně v polovině. Spodní část je nižší, na ni přijdou všechny ingredience, a následně se vše překlopí o poznání rozměrnější vrchní částí housky. A v tom je právě háček.

Vrchní "polovina" housky je totiž zhruba dvakrát větší, než ta spodní. Správný způsob, jak jíst hamburger, spočívá v tom, že je nutné jej otočit, tak, aby jste měli vrchní část namísto spodní a naopak aby spodní menší část byla nahoře. Díky tomu pak máte mnohem větší plochu housky, která bude zachytávat vše, co by vám z hamburgeru mohlo padat.

Správný postup je zachycen rovněž na mnoha videích, v tom uvedeném výše naleznete i srovnání, které ukazuje, o kolik příjemnější je pojídání otočeného hamburgeru.

Témata:  jídlo

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy