Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Honí vás mlsná? Triky, jak poznáte, kdy jíte z nudy a kdy proto, že máte hlad

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Není hlad jako hlad, upozorňuje fyzioterapeutka Susan Albersová. Některé dny sníte, co je na talíři, a cítíte se dostatečně sytí, zatímco v jiné dny je váš žaludek jako bezedná jáma. Jak je to možné? Podle Albersové je základní problém v tom, že zaměňujeme hlad za chuť (apetit). Navíc je prý třeba rozlišovat druhy hladu, což je důležité v případě, že bojujete například s nadváhou. Naučte se s námi dekódovat, co vám mozek říká a jaký hlad právě máte.

Skutečný hladTen je ze všech druhů hladu nejdůležitější. Říká vám, kdy musíte (!) jíst. Pokud máte skutečný hlad, tělo vysílá fyzické signály: kručení v žaludku, málo energie, třes jako důsledek nízké hladiny cukru v krvi. Zdá se to prosté, ale často se stává, že skutečný hlad ignorujeme a čekáme, dokud tělo nebije na poplach. Pak ovšem „zbodneme", co vidíme. Buďte proto raději připraveni, mějte v tašce či pracovním stole připravenou plnohodnotnou svačinu.

Televizní hladCo může být lepšího než sledování detektivky s pytlíkem něčeho ke chroupání. Tady rozhodně pozor. Než se nadějete, můžete být v maléru až po uši. Odborníci mluví o tom, že „zapomínáme, že už jíme". Podle jedné studie z roku 2013 přijímáme víc kalorií, pokud nás u jídla něco vyrušuje (v tomto případě TV). Albersová radí, že bychom měli přemýšlet, jak moc jsme hladoví, než zapneme televizi. Také doporučuje zaměstnat ruce něčím jiným (například můžete plést) a přepínat reklamy. "Alespoň se vám nebudou sbíhat sliny při reklamě na pizzu," dodává.

Hlad z nudy"Tak, co budu dělat? Podívám se do ledničky," řekne si člověk, když zrovna nemá co na práci. Fyzioterapeutka k tomu poznamenává: „Všichni někdy jíme z nudy. Tu se proto musíme naučit lépe snášet. Místo úprku k ledničce si listujte časopisy, hrajte s domácím mazlíčkem, zavolejte někomu z rodinu či přátelům a dejte řeč."

Vzteklý hladAngličtina má pro tento druh hladu termín „hangry", což je kombinace slov „hungry" (hladový) a „angry" (naštvaný). K němu dochází v okamžiku, kdy je hladinu cukru v krvi na minimu, což vám zastře mysli a vy se chováte iracionálně. Podle studie univerzity v Ohiu je partner více agresivní vůči svému protějšku, pokud má málo sacharidů. Když jste tedy „hangry", rychle sáhněte po něčem sladkém, což vás okamžitě vzpruží a vrátí do reality. Pozor ale na váhu. Sladké je i ovoce, nejen čokoláda!

Odpolední hladOdbila třetí odpoledne a nastává „čas plundrování automatů". Je to už pár hodin, co jste měli oběd, pracovní den se chýlí ke konci a není tedy divu, že byste něco zakousli. Co můžete udělat pro to, abyste se nevydali s mincemi k automatu na cukrovinky? Michelle Mayová, nutriční specialistka, radí, abyste měli v šuplíku nachystanou svačinu bohatou na proteiny. Právě ty vás dokáží dostatečně zasytit než bude večeře. Proteiny naleznete například v sýru, oříšcích či řeckých jogurtech.

Hlad ze stresuAlbersová připomíná, že jsme méně vybíraví v jídle, když jsme pod tlakem. V takovém okamžiku bezmyšlenkovitě sáhneme třeba po pytlíku Skittles. Psychologický výzkum z roku 2014 radí, že musíme v mozku urychleně přehodit výhybku. Je na to jednoduchý trik. Zamyslete se nad svým zdravím do budoucna: Přiberu? Budu mít vysoký krevní tlak či cholesterol? Díky takovým otázkám zapomenete na stres v práci a brambůrky necháte na pokoji.

Hlad při „PMS"Pokud se blíží vaše menstruace, je normální, že máte víc hlad. Odbornice v tomto případě radí netrápit se a klidně toho sníst víc. Symptomy premenstruačního syndromu brzy poleví a hladina hormonů se srovná.

Hlad v mysliNejste ani hladoví, ani unavení, ani naštvaní. Prostě jen máte v hlavě myšlenku na jídlo. Pokud vás trápí tento druh hladu, zeptejte se sami sebe, co vlastně v daném okamžiku očekáváte od jídla. Možná jen chcete svačinu „zneužít", abyste si mohli v práci udělat přestávku. K lenošení v zaměstnání ale přeci nepotřebujete hned jíst, že? Lze dělat i jiné věci...

Oční hladTento zákeřný druh hladu se také někdy nazývá „protože to tam leží". Jdete v práci do místnosti, kde zaměstnanci tráví přestávky, a na stole je miska se sušenkami. Proč si nezobnout? Toto uvažování máme zautomatizované, proto je nutné říct si „stop". Pak se rozhodněte, zda si opravdu vezmete, nebo necháte misku být. Když už si nabídnete, alespoň si ten okamžik užijte. Odbornice říká: „Když cítíme vinu, máme sklon jíst rychle, abychom se snáze přes černé svědomí přenesli. Řekněte si, že jedna sušenka vám přeci kila nepřidá a vychutnejte si ji. Pokud ovšem rychle zhltnete půl mísy, jste na nejlepší cestě k nadváze."

Mejdanový hladPokud jdete s přáteli ven při výjimečných příležitostech, snězte co hrdlo ráčí. Malér ale nastane v okamžiku, když začnete slavit ve velkém každou prkotinu. Svátek vaší sestry se přeci nemusí změnit v obžerství. Koukejte s ní po výkladních skříních nebo si společně zajděte na pedikúru.

Témata:  jídlo

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy