Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meteorologové prodloužili varování:Silný vítr bude foukat i v úterý, slábnout bude až ve středu

Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Silný vítr, který v noci zasáhl Česko, bude slábnout až ve středu. Dnes a v úterý bude jeho průměrná rychlost, zejména v Čechách, dosahovat v nárazech rychlosti až 70 kilometrů v hodině a na severních horách až 110 kilometrů v hodině, tedy síly vichřice. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který tak prodloužil své předchozí upozornění na silný vítr. Současně doplnil informaci o náledí, které se od dnešního odpoledne do úterního rána bude místy tvořit na jihozápadě a na severovýchodě ČR, na ostatním území jen ojediněle.

Podle nedělní výstrahy meteorologů měl silný vítr zeslábnout na většině území Česka dnes večer, na východě Čech a na Českomoravské vrchovině v úterý. Dnes ale uvedli, že silné severozápadní až severní proudění bude v ČR pokračovat, přičemž slábnout bude ve středu.

Vítr spolu se sněhem přitom už způsobil na řadě míst problémy v silniční i železniční dopravě, některé silnice jsou uzavřeny. Padají stromy a větve, tisíce lidí jsou bez dodávek elektrického proudu. Potíže hlásí hlavně horské oblasti v Čechách.

S problémy způsobenými větrem by měli lidé ve většině krajů ČR počítat podle meteorologů až do středečních 03:00. Tvorba náledí pak hrozí od dnešních 16:00 do úterních 09:00 v Karlovarském, Plzeňském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Předpověď na úterý (00-24):V noci proměnlivá oblačnost, k ránu na západě až zataženo. Místy sněhové přeháňky nebo občasné sněžení. Přes den oblačno až zataženo, ojediněle až polojasno. Na většině území občasné sněžení, na horách na severu a severovýchodě i vydatnější, na jihozápadě srážky jen místy. Odpoledne a večer v polohách pod 600 m postupně srážky smíšené nebo dešťové.

Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, ojediněle zejména na východě kolem -6 °C, ojediněle, na západě a severovýchodě místy výskyt náledí nebo zmrazků. Nejvyšší denní teploty 0 až +4 °C, v 1000 m na horách kolem -2 °C, informuje portal.chmi.cz.

V noci čerstvý severozápadní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách na severozápadě a severu kolem 25 m/s (90 km/h). Od vyšších poloh místy tvorba sněhových jazyků. Přes den čerstvý západní vítr 6 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na horách 20 až 30 m/s (70 až 110 km/h). Od vyšších poloh, postupně jen na horách místy tvorba sněhových jazyků.

Předpověď na středu (00-24):Zataženo až oblačno, na severu a severovýchodě místy, jinde ojediněle občasný déšť, v polohách nad 700 m déšť se sněhem nebo sněžení. Odpoledne ustávání srážek a místy přechodně až polojasno, zejména na jihozápadě. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, od vyšších poloh kolem 20 m/s (kolem 70 km/h), bude zvolna slábnout a měnit se na mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí zima vichřice

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:49

Izraelci zvažují odvetu již dnes. Rozhodne válečný kabinet

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy