reklama

Leden je ideální měsíc na rozplánování dovolené. Na co tedy myslet, aby se stal tento rok nezapomenutelným cestovatelským zážitkem? Než začnete plánovat, určete si priority – chci jet na delší dovolenou k moři, nebo zvolím více euro víkendů? Či kombinaci obojího? Při rozhodování vám mohou napovědět roční období, prodloužené víkendy či nové letecké spoje z Prahy.

Využijte prodloužených víkendů

Prodloužené víkendy jsou jako dělané k návštěvě evropských metropolí. Pár dní bohatě stačí k načerpání atmosféry a odpočinku od každodenní reality. O jaké termíny se tento rok jedná? Na první prodloužený víkend si počkáme až do dubna – za čtyřdenní volno vděčíme velikonočním svátkům. O jeden den se nám prodlouží první červencový a poslední víkend v říjnu. Pokud se vám to zdá málo, můžete si vzít dovolenou dva dny před květnovými svátky, které jsou ve středu 1. a 8. května a vznikne vám tak pětidenní volno. Suma sumárum tento rok je možné k cestování využít až 5 prodloužených víkendů.

Prodloužené víkendy 2019

Datum

Den

Svátek

19. duben

22. duben

Pátek

Pondělí

Velký pátek

Velikonoční pondělí

5. července

Pátek

Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

28. října

Pondělí

Den vzniku samostatného československého státu

1. května

Středa

Svátek Práce

8. května

Středa

Den vítězství

Kam do světa podle ročního období?

Turisté často zapomínají, že nejen u nás, ale i v ostatních zemích po světě dochází ke změně ročního období. Počasí v některých destinacích pak může opravdu nepříjemně překvapit. Zjistěte si proto s předstihem, jestli počasí v oblasti, kam se chystáte, odpovídá vašim představám. Pokud nemáte jasno, do jaké destinace se chcete vydat, ale máte již naplánovaný termín, vybírejte cílovou destinaci právě podle klimatických podmínek.

Vhodné destinace podle ročních období

Jaro

Dubaj

Podzim

New York

Egypt

Šanghaj

Kapverdy

Vietnam

Léto

Filadelfie

Zima

Thajsko

Peking

Mexiko

Řecko

Dominikánská

republika

Nové letecké spoje

Pražské letiště se stalo v posledních letech nejen cílem turistů, ale i spádovým letištěm pro okolní země. Není proto divu, že každý rok s jeho oblibou přibývají i nové linky a roste kapacita některých spojení. „Letní letový řád sice ještě neznáme, ale již nyní můžu prozradit, že od 7. června zavede společnost United Airlines dlouho očekávanou linku do Newarku. Na každodenní lety bude nasazován Boeing 767-300 s ekonomickou a business třídou,“ říká Josef Trejbal, ředitel letenkového portálu Letuška.cz. Tato zpráva určitě potěší všechny, kteří letos chtějí cestovat na západ.