reklama

Většina diet čokoládu zakazuje. Italští vědci však nedávno zjistili, že denní dávka kakaa je skvělým doplňkem stravy. Podle jejich výzkumu je pravidelná konzumace kakaa, základní suroviny pro výrobu čokolády, výborně pro paměť a zpracovávání vizuálních vjemů. 

Kakao, vysušený plod kakaovníku, se již po staletí využívá pro výrobu dobrot. Po celou dobu je také intenzivně studováno. V průběhu let v něm vědci nalezli mnoho prospěšných přírodních prvků. Například polyphenoly v hořké čokoládě prokazatelně uklidňují. 

Samozřejmě, čeho je moc, toho je příliš. Čokoláda obsahuje i toxickou látku theobromin. Aby jste však byli v riziku otravy, museli by jste spořádat celých 85 tabulek čokolády najednou.

V této nové studii se výzkumníci vyzkoušeli co se stane, když člověk požívá kakao pravidelně a po delší dobu. Testovaní lidé konzumovali malé, střední či velké množství kakaa ve formě nápoje nebo tyčinky po dobu mezi pěti dny a třemi měsíci.

Kakao skutečně funguje

Podle vědců byl nalezen dostatek důkazů, aby mohli tvrdit, že kakao je zdraví velmi prospěšné, zejména látka flavanol, kterou obsahuje. Vypozorovali zlepšení paměti a lepší zpracovávání vizuálních podnětů. Míra zlepšení závisela mimo jiné i na věku testovaných lidí.

U starších subjektů se ukázalo, že kakao značně vylepšilo pozornost, paměť, plynulost komunikaci a nejužitečnější je podle vědců pro ty, kteří trpí mírnou kognitivní poruchou nebo začínají ztrácet paměť.

„Získané výsledky naznačují velký potenciál flavanolů obsažených v kakau. V budoucnosti pomůžou ochránit ty části populace, které jsou náchylné ke ztrátě paměti a celkovému úpadku kognitivních schopností,“ vysvětlili vědci Valentina Socci a Michele Ferrara z Univerzity L'Aquila v Itálii.

Zajímavý efekt mělo kakao i u žen. Po celé noci ze spánku dokázalo kakao působit proti spánkové deprivaci, která v takovém případě přichází. To jsou slibné zprávy pro ty, kteří trpí chronickou poruchou spánku nebo pracující na směny, kteří mívají „rozhozený“ spánkový režim.

Co je na něm tak skvělého?

Proč přesně má kakao blahodárné účinky si vědci nejsou jistí, ale mají zhruba představu: „Flavanoli v kakau pomáhají s kardiovaskulárním systémem a zvyšují průtok krve mozkem. To jsou struktury, které stárnutí ovlivňuje nejvíce a zřejmě i proto souvisí s tím, že se s věkem postupně zhoršuje paměť,“ popsali výzkumníci.

Sami prý jedí čokoládu každý den a s tímto typem experimentování na sobě jsou velmi spokojení. Dodávají však pochopitelné a zřejmé varování o kalorické hodnotě čokolády. Pokud někdo jejich speciální dietu zkusí, měl by si dávat pozor, aby nenabral pár kilogramů k dobru.