Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Superfetace překvapuje lékaře: Jak je možné, že žena otěhotní během těhotenství?

Jak přežít léto v těhotenství?
Jak přežít léto v těhotenství?
Foto: Pixabay

Přes všechno, co o lidském těle už víme, existuje celá řada věcí, kterým vědci stále nerozumí. Jednou z obzvláště častých chybných představ je, že je nemožné otěhotnět během těhotenství. Existuje totiž vzácný fenomén známý jako superfetace.

Superfetace, jinak též přeoplodnění, je vznik embrya po oplodnění vajíčka za situace, kdy už je v děloze přítomné embryo z jiného menstruačního cyklu. Nastane obvykle po delším obdobím od prvního oplodnění. Může k ní dojít v případě zdvojené dělohy či v případech neočekávané ovulace.

„Těhotenské hormony zpravidla vypínají ženský systém, což mu znemožňuje ovulovat během těhotenství," cituje server Medical Daily Connie Hedmarkovou z porodnice u Marquette General Hospital v Michiganu. „Proto je superfetace tak pozoruhodná,“ dodala. U lidí je superfetace extrémně vzácná. U zvířat, jako jsou hlodavci, je častější.

Jak poukazuje Medical Daily, tento jev je natolik ojedinělý, že někteří doktoři ani nevěří, že opravdu existuje. „Většina lékařů se domnívá, že údajné zprávy o superfetaci jsou způsobeny především výrazným nerovným růstem a vývojem dvojčat plodů stejného věku," říká doktor Jason James.

Lékaři si nejsou jisti, proč k superfetaci dochází. Jedna teorie uvádí, že typický hormonální nárůst je potlačen, pokud se usazení prvního embrya v děloze zpozdí. Odborníci ale také jako možné vysvětlení této vzácné události zmiňují léčbu neplodnosti.

Média loni zaujal příběh australské matky. Té se narodila dvojčata, která byla počata s odstupem deseti dnů. Tento stav je vzácný a francouzská zpráva z roku 2008 uvádí, že v té době bylo zdokumentováno méně než 10 případů. Superfetace ale podle expertů může být častější, než si uvědomujeme, protože někteří lékaři by ji mohli považovat za obyčejná dvojčata.

Témata:  ženy těhotenství

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy