Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Revoluce v medicíně: Jaká je síla nanotechnologie?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vědci vynalezli revoluční technologii – mikročip, který prý dokáže léčit rány, nervy i poškození orgánů. Nové průkopnické zařízení může vytvořit nové buňky uvnitř vlastního těla pacienta jednoduše tím, že bude působit na kůži. Tato technologie by mohla otevřít řadu nových možností léčby a naprosto změnit medicínu.

Technologie vytvořená vědci z Ohio State University je známá jako tkáňová nanotransfekce (THT). Spočívá v používání čipu založeného na nanotechnologii a jeho umístění na kůži pacienta. Ten může přeměnit dospělou buňku jednoho druhu na jinou pomocí elektrického náboje. Postup je přitom zcela neinvazivní. Závěry nové studie byly zveřejněny v časopise Nature Nanotechnology .

„Při použití naší nové nanočipové technologie mohou být zraněné nebo napadené orgány nahrazeny,“ vysvětluje spoluautor studie doktor Chandan Sen, jehož slova cituje server IFL Science. „Ukázali jsme, že kůže je úrodná půda, na které můžeme pěstovat prvky jakéhokoliv orgánu, který je oslabený.“

Zařízení zatím nebylo testováno u lidí, ale bylo úspěšné u myší a prasat. U myši, která měla poraněnou nohou, čip do jednoho týdne způsobil opětovné objevení aktivních cév. Druhý týden byla noha úplně zachráněna. Kromě toho technologie pomohla mozku zraněných myší obnovit se po mrtvici.

„Čip nese specifický genetický kód ve formě DNA nebo RNA, který při použití buňku změní z její předchozí struktury a funkce na strukturu a funkci potřebnou k uzdravení zranění," uvádí server Medical News Today . Podle výzkumníků tato technologie úspěšně funguje v 98% případů. Pacienti nemusí čip nosit s sebou, stačí jej pouze na několik sekund připojit k pokožce a začít s přeprogramováním buněk. Tým uvedl, že byl „překvapen“, že to funguje tak dobře.

Potenciál takové technologie je obrovský. Mohla by pomoci napravit poškozené tkáně nebo dokonce obnovit funkci stárnoucích tkání v orgánech, cévách a nervových buňkách. Mohla by také pomoci při růstu mozkových buněk na lidské pokožce a tyto buňky by pak mohly být vstřikovány do mozku osob kvůli léčbě Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

„S touto technologií můžeme změnit kožní buňky na části jakéhokoli orgánu jediným dotykem," básní Dr. Sen. „Tento proces trvá jen méně než vteřinu a je neinvazivní a pak prostě můžete jít pryč." Zkoušky testování technologie u lidí jsou plánovány na příští rok.

Témata:  lékaři nemoc Roboti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy