Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová doba, host vyhazuje vrchního. Jak dnes vypadá kultovní číšník z Dědictví?

Miloš Černoušek
Miloš Černoušek
Foto: Reprofoto ČT

Miloš Černoušek není hercem velkých filmových rolí a na kontě má pouze několik snímků, přesto se do podvědomí diváků zapsal více, než řada jeho slavnějších kolegů. Vděčí za to roli v kultovním snímku Dědictví aneb Kurvahošigutntag.

"Nová doba, host vyhazuje vrchního!" Nejen tato legendární hláška, ale i celá filmová scéna zachycující hádku mezi Milošem Černouškem a Bolkem Polívkou se nesmazatelně zapsala do historie české kinematografie.

Černoušek, známý také pod uměleckým pseudonymem Cyril Drozda, přitom k herectví tíhnul už od mala. Navštěvoval dramatický kroužek a poté studoval herectví na brněnské konzervatoři. Populární je především na divadelních prknech a patří nejvýraznějším osobnostem brněnského HaDivadla.

Ačkoliv je nositelem mnoha prestižních divadelních ocenění, před kamerou se zpočátku objevoval v menších rolích. Po slavné scéně z Dědictví se objevil v několika menších rolích v různých filmech a zahrál si i ve snímcích, jako Divoké včely nebo Venkovský učitel.

Podílel se rovněž na řadě studentských snímků. O jeho osobním životě toho ale paradoxně moc známo není.

Témata:  Miloš Černoušek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy