Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tichý infarkt. Nemoc, o které nebudete vědět, dokud nebude pozdě

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Infarkt v dnešní společnosti patří mezi hlavní příčiny úmrtí lidí. Jak ale s odkazem na studii, která vyšla v lékařské publikaci Circulation, varuje americký deník TIME, 45 % všech infarktů jsou případy bez symptomů.

Lékaři ve studii zjistili, že 45 % všech infarktů jsou případy, kdy pacient nepociťuje žádné symptomy a nemusí mít žádné tušení o tom, že prodělal infarkt.

Takové případy jsou přitom podle lékařů stejně nebezpečné, jako když pacient symptomy má, ale jsou o to smrtelnější, že pacient netuší, že by měl vyhledat lékařskou pomoc. Jeho diagnóza je možná až po změření elektrické aktivity srdce na elektrokardiografu.

Jelikož pacient ani neví, že infarkt prodělal, nedojde k diskuzi s lékařem a přijetí případných opatření a zahájení léčby, které by mohly pomoci předejít dalším infarktům.

Studie, která zkoumala téměř tisíc pacientů, také odhalila, že zatímco k tomuto typu infarktu častěji dochází u mužů, v případě žen jsou častěji smrtelné.

Témata:  lidé lékaři

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy