Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaké jsou největší hrozby pro lidstvo? Tyto věci mohou způsobit naši zkázu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Zilniklinika **www.zilniklinika.cz**

Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala seznam největších hrozeb pro naše zdraví v roce 2019. Vedle známých nemocí, jako je HIV, Ebola nebo horečka dengue, jmenovali lékaři také odpůrce očkování.

V posledních pár letech narůstá výskyt nemocí, proti nimž existuje účinné očkování. Například spalničky zažívají návrat, a to i přesto, že byla první vakcína objevena již v roce 1963. V Evropě bylo v roce 2016 zaznamenáno jen asi 5000 případů, v minulém roce však toto číslo vzrostlo na 41 000. V celosvětovém měřítku byl zaznamenán 30 % nárůst, informoval server IFL Science.

Lékaři mají jasno. Za tímto nárůstem stojí odpůrci očkování, a proto se rozhodli na seznam rizik umístit je, namísto samotných nemocí.

„Váhavost ohledně očkování – tedy neochota nebo odmítání nechat se očkovat, přestože jsou vakcíny dostupné – hrozí zvrátit pokrok dosažený v boji s nemocemi, jimž můžeme předcházet,“ píše Světová zdravotnická organizace ve své zprávě. Některé země, ve kterých se již téměř podařilo nemoci vymýtit, zažívají jejich opětovné šíření.

„Vakcinace je jedním z nejefektivnější způsobů, jak se vyhnout nemocem – v současné době zabraňuje smrti 2 až 3 milionů lidí ročně, a dalšímu 1,5 milionu úmrtí by se dalo zabránit, pokud by se očkování globálně rozšířilo,“ informuje dále zprávy.

Odpůrci očkování samozřejmě nejsou jedinou hrozbou, kterou WHO zmiňuje. Samotné zařazení na seznam je však neobvyklé a vypovídá o vážnosti šířícího se fenoménu. Jako další hrozby vidí organizace například globální chřipkovou pandemii.

„Svět bude čelit další pandemii chřipky – jediné, co nevíme, je kdy nás zasáhne a jak vážná bude“. Znečištění vzduchu, které se mezi hrozby také dostalo, je zase ročně zodpovědné za předčasnou smrt zhruba 7 milionů lidí. Devět z deseti obyvatel planety ho dýchá každý den.

V seznamu se vyskytují také nepřenosné nemoci, jako je rakovina nebo onemocnění srdce, ale i nebezpečné patogeny a virová onemocnění, jako je Ebola, virus Zika, horečka dengue nebo HIV. Špatná zdravotní péče a nestabilní životní prostředí jsou zase spíše širšími a dlouhodobými fenomény, které ohrožují naše zdraví spíše (ne)kvalitou životních podmínek.

V neposlední řadě WHO důrazně varuje před rostoucí rezistencí bakterií vůči antibiotikům. „Post-antibiotická éra – ve které běžné infekce a drobná zranění mohou zabíjet – bohužel není apokalyptickou fantazií, ale naopak velmi reálnou hrozbou pro 21. století,“ napsala organizace již v roce 2014.

Témata:  WHO zdraví očkování dengue HIV (RNA virus z rodu lentivirus) ebola virus Zika chřipka lékaři

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy