Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Fukušimě se nedá normálně žít? Nejhůře jsou na tom děti

JE Fukušima
JE Fukušima
Foto: Reprofoto ČT

Kórijama je zhruba třísettisícové město ležící nedaleko jaderné elektrárny Fukušima. Právě jeho obyvatelé byli jedněmi z těch, které havárie roce 2011 způsobená vlnou tsunami téměř připravila o domovy. Poté, co se radiace zmírnila, se do nich mohli opět vrátit, zejména život dětí ale už nikdy nebude jako dřív.

Ačkoliv již byly přísné bezpečnostní limity stanovené pro venkovní aktivity po havárii elektrárny Fukušima v roce 2011 zmírněny, obavy rodičů i několik let po katastrofě přetrvávají. Lidé se nezdržují venku pokud to není nezbytně nutné, čímž se snaží vyhnout zbytkové radiaci.

To ale negativně dopadá především na děti, které prakticky nevědí, co to znamená hrát si venku. A následky jejich permanentní uzavřenosti už propukly naplno. Děti slábnou, chybí jim koordinace, některé neumí dokonce ani jezdit na kole a projevují se i citové následky, varují oficiální pedagogičtí činitelé.

"Jsou tu děti, které jsou velmi ustrašené. Pokud cokoliv snědí, ptají se: 'A není v tom radiace?' a my je musíme ujistit, že je to v pořádku, že to mohou sníst," řekl agentuře Reuters Micuhiro Hiraguri, ředitel tamní školky.

Děti by si podle něj rady hráli venku. "Říkají, že by chtěli na pískovišti dělat bábovky. A my jim musíme říkat: 'Ne, je nám líto. Můžete si hrát na pískovišti, ale pouze uvnitř'," dodal.

Zemětřesení a tsunami způsobily 11. března 2011 sérii explozí a roztavení přehřátého jádra reaktoru. To zapřičinilo nejhorší jadernou katastrofu za posledních 25 let. Radiace zamořila zemědělské oblasti proslulé svou rýží, hovězím nebo broskvemi. Okolí ve vzdálenosti třicet kilometrů kolem elektrárny bylo prohlášeno za zakázanou zónu, což vyhnalo přibližně 160 000 lidí z domů.

Témata:  Jaderná elektrárna Fukušima Japonsko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy