Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spíte s rozpuštěnými vlasy? Děláte zásadní chybu

Jak se správně starat o vlasy?
Jak se správně starat o vlasy?
Foto: rubikonpr.cz

Nehty, zdravě vypadající pleť. To vše je důležité pro krásku ženy. Zásadní je ale také koruna naší krásy - tedy vlasy. Zdravé a udržované vlasy hrají jednu z klíčových úkolů a vytvářejí jedinečný a atraktivní image. Ženy přitom v péči o vlasy dělají řadu chyb.

Špatná volba šamponu

Co se týče péče o vlasy , výběr šamponu je rozhodující. Pokud chcete zabránit škodlivým a negativním následkům, ujistěte se, že váš šampon je určen pro váš typ vlasů. A věřte, že dnes máte opravdu na výběr.

Špatná aplikace šamponu

Pročešte si před mytím vlasy. Množství šamponu by pak mělo záviset na délce vašich vlasů. Dejte však pozor, abyste ho nepoužili příliš mnoho. Šampon dejte do dlaně a vytvořte pěnu. Naneste šampon ke kořínkům vlasů a jemně masírujte. Na masáž použijte jen prsty, nikdy ne nehty, aby nedošlo k případnému poškrábání. Hlavu byste si měli masírovat i při smývání vodou, je to prospěšné pro pokožku hlavy.

Mytí vlasů příliš často nebo naopak málo

Doporučená frekvence mytí vlasů závisí na mnoha faktorech. Jde například o typ vlasů, ale také o kvalitu vody, kterou používáte. Pokud se vám vlasy rychle mastí, je vhodné si je mýt jednou za 1 až 2 dny.

Nezapomínejte na hydrataci a výživu

Vlasy rychle ztrácejí vlhkost. I proto je dobré používat speciální balzámy a vlasové masky. Balzám je možné používat po každém umytí. Vlasové masky byste ale neměli používat více než jednou týdně.

Špatná teplota vody

Mnoho lidí používá při mytí vlasů příliš horkou vodu. Dělají ale zásadní chybu, protože horká voda zbavuje vaše vlasy barvy a aktivuje žlázy, které způsobují, že se vaše vlasy mastí. V ideálním případě byste měli použít vlažnou vodu, která odstraní všechny nečistoty a navíc zlepšuje krevní oběh. Na závěr byste si měli vlasy propláchnout studenou vodou. Stimuluje se krevní oběh a vaše vlasy budou hladké a lesklé.

Sušení vlasů ručníkem

Po umytí si vlasy jen jemně osušte ručníkem tak, aby vám z nich nekapala voda. Nikdy si vlasy Nebalte do turbanu, protože by mohlo dojít k poškození vlasových folikulů. Pokud potřebujete své vlasy rychle vysušit, raději použijte bavlněné tričko.

Časté a příliš agresivní česání

Příliš časté česání může vaše vlasy přetížit a zůstanou křehké. Důležité je, abyste vlasy nečesali přímo po umytí. Počkejte dokud mokré pramínky vlasů trochu uschnou a nejdříve je oddělte prsty. Pak můžete začít opatrně rozčesávat. Na rozčesávání používejte hřeben s širokými zuby a vždy začínejte od konečků a postupujte směrem ke kořínkům. Vlasy rozhodně nikdy nerozčesávejte silou. Pokud se vám „cuchají“ je dobré použít rozčesávač.

Fény, kulmy žehličky na vlasy

Tepelná úprava vlasů je kapitolou sama pro sebe. Fény, žehličky a další podobná zařízení způsobují, že vaše vlasy jsou dehydratované, suché a křehké. Pokud se však bez těchto zařízení neobejdete, nezapomeňte použít ochranný sprej proti teplu.

Pokud použijete fén nesprávně, můžete si vaše vlasy poškodit. A jaký postup je správný? Je to jednoduché. Nejdříve osušte vaše vlasy ručníkem. Vlasy pak sušte pomocí fénu od kořínků ke konečkům. Nejlepší je, pokud použijete plochý nástavec, který vytvoří ten správný úhel, kterým bude teplý vzduch proudit.

Nezdravá strava

Pokud nejíte zdravě a vyváženě, organismus nedokáže doplnil zásoby vitamínů a minerálů – a bez nich nikdy nemůžete mít krásné a zdravé vlasy. Důležitý je dostatek bílkovin. Další důležitou složkou je zinek. Aby nedošlo k jeho nedostatku, měli byste jíst hodně živočišných produktů, zejména vajíčka a např. kedluben, avokádo, či sušené švestky. Nezapomeňte ani na železo a vápník.

Pokud se kvalita vlasů rychle zhoršuje, může to být příznakem nějakého onemocnění – konkrétně by mohlo jít o onemocnění štítné žlázy, hormonálních poruch, stresu a cukrovky. Náš organismus pracuje tak, že vlasy jsou vždy poslední na řadě, kam se živiny dostávají.

Spíte s rozpuštěnými vlasy? Špatně!

Ať už jsou vaše vlasy dlouhé nebo kratší, měli byste si před spaním udělat cop, gumičku ale nestahujte příliš silně. Vlasy se nezamotají a leží rovně se. Druhý den ušetříte v koupelně kopu času.

Témata:  zdraví krása vlasy

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy