Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Používáte zubní nit? Možná ohrožujete své zdraví a ani o tom netušíte

zuby
zuby
Foto: Pixabay

Dentální hygiena je mimořádně důležitá. Zdravé zuby a ústní dutina ovlivňují nejen chod celého organismu, ale výrazně dotváření i náš vzhled. A v neposlední řadě souvisí i se sebevědomím. Jenže nová vědecká zjištění ukazují, že taková péče nám může přinést i řadu problémů.

Řada z nás denně používá dentální nit. Je to velmi efektivní způsob, jak vyčistit mezizubní prostor ještě před použitím zubního kartáčku. Pomáhá nám odstraňovat částečky zaseknuté mezi zuby a máme díky ní svěží dech. Server Science Alert však nedávno přišel se zprávou, že některé dentální nitě v sobě obsahují řadu nebezpečných chemických látek a to perfluoralkylové a polyfluoroalkylové látky(PFAS).

Nedávná studie zkoumala, v jakém množství se tyto látky nacházejí v krvi člověka. Výsledky byly alarmující. Vědci zdůrazňují, že bychom si měli pořádně prostudovat složení zubních nití. Před rokem se uskutečnila konference, ve které americká agentura životního prostředí mluvila obsahu PFAS v pitné vodě. Výsledky bohužel nejsou nezná, protože média měla přístup na konferenci zakázaný.

Pitná voda a zubní nit nejsou jediné, kde lze tyto látky najít. Ve výrobě se používají od poloviny 20. století a nacházejí se na hladkých a voděodolných produktech, v nábytkových textiliích, ale i v obalech potravin. Bez nadsázky se dá se říci, že tyto chemikálie jsou prakticky všude kolem nás. A co je nejhorší, postupně se hromadí v tkáních zvířat a také lidí.

Co mohou tyto látky způsobit? 

Jakmile se zjistilo, že se usazují v tkáních, proběhl velký výzkum, který potvrdil, že mají vliv na celkový imunitní systém. Mohou poškodit játra, ovlivňují vývoj plodu a zvyšují i riziko rakoviny. Tyto chemické látky přilnou k bílkovinám a shlukují se zejména v ledvinách a játrech.

Na výzkumném vzorku 178 žen bylo zjištěno, že mají v těle 11 různých PFAS sloučenin. Zdrojů kontaminace mohlo být několik. Nejpřekvapivějším z nich však je zubní nit. Vědci analyzovali různé značky a přítomnost nebezpečných látek našli u 18 výrobců.

„Toto je první studie, která ukazuje, že používání zubních nití obsahujících PFAS je spojeno s vyšším zatížením těmito toxickými chemikáliemi," říká hlavní autor Katie Boronow ze Silent Spring. Samozřejmě ale není netřeba mít obavy. Žádná studie jasně neprokázala, že používání dentální nitě přímo vede ke zdravotním potížím. Výsledky vzešly ze studie, která se soustředila hlavně na obsah organických fluoridů.

PFAS se nacházejí téměř všude – ne jen v zubních nitích. Důležité ale podle vědců je, že spotřebitelé o této skutečnosti už vědí a mohou si vybrat značky, které PFAS neobsahují. Není ale pochyb o tom, že o problému ještě uslyšíme. Vědci totiž ve svém výzkumu dál pokračují a hledají způsoby, jak omezit používání nebezpečných látek.

Témata:  chemikálie vědci zuby

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy