Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se skutečně natáčí Válka skladů, Vítejte doma nebo Bear Grylls. Tajemství reality show odhalena

televize
televize
Foto: Pixabay

Málo co dělí televizní diváky jako reality show. Mnozí na ně nedají dopustit jako na skvělou zábavu, při které se sem tam něco i dozví. Jiní je proklínají jako pouhé zneužívání lidských citů a zneužívání lidského neštěstí a hlouposti v nereálných situacích. Podle toho, co se na tvůrce těchto show provalilo ti druzí jsou k pravdě blíže. Jaké triky na vás jejich tvůrci používají? A jaké to má konce?

Úprava vašeho majetku se nemusí vyplatit

Máte problém s domem nebo autem? Není problém! Přijede parta hodných profesionálů z televize a bleskurychle vše napraví. Můžete si žít a jezdit v luxusu až do konce vašich dní. Pokud si myslíte, že to zní až moc dobře, tak máte pravdu. Nejzajímavější a nejsmutnější skutečnosti se provalily na show Extreme Makeover: Home Edition u nás vysílanou na Primě pod názvem Vítejte doma.

V první řadě zapomeňte na nějaké krátké napínavé termíny. Všechny ty hodiny ubírající čas jsou v celém pořadu jen na efekt. Až to bude tak to bude. Na stavbu si pořad bral i deset týdnů. A většina majitelů domů poté o ně navíc přišla. Proč? V USA je vysoká daň za nemovitost, a když chudším lidem pořad z polorozpadlých domů vybudoval luxusní sídla na daň jednoduše neměli a museli se svých domovů vzdát.

To ovšem nic není vedle legendárního Pimp My Ride alias česky Vyšperkuj mi káru, ve kterém raper Xzibit a parta maníků z firmy West Coast Customs upravují majitelům jejich téměř vraky na špičková žihadla. Opět se realita dost lišila od televizní reality. V první řadě špatný počáteční stav mnoha vozů byl upraven produkcí tak, aby byl ještě horší. Úpravy trvaly neúměrně dlouho. Majitel měli s MTV smlouvu na pronájem vozů na dva měsíce.

Většina z nich se ovšem dočkala svých vylepšených plechových miláčků až po sedmi měsících. Radost z jeho proměny však rychle zhořkla. Tuning auta prodělal totiž jen jeho exteriér. Na motor nikdo ani nesáhl. Váha tuningu navíc mnoha majitelům zničila tlumiče a řízení. Dodnes jsou mnozí panu Xzibitovi skutečně vděční!

Televizní dobrodruh to má v divočině doopravdy těžké

Drsný muž s kloboukem na hlavě v zelené košili se odhodlaně pouští do boje s divočinou a učí vás v ní přežít. O tom, jak velké nebezpečí však hvězdám těchto pořadů hrozí se dá pochybovat. Nejslavnějším z těchto dobrodruhů je bývalý voják britských speciálních jednotek SAS a dobrodruh Bear Grylls. Ten ve své pořadu putuje divokou přírodou, živí se tím, co mu dává a zažívá setkání s dravou zvěří. Nic se ovšem nejí tak horké.

V první řadě Grylls až tak často v divočině nenocuje. Většinou se přesune během natáčení na noc do hotelu.  K lokacím se nepřesouvá pěšky, ale autem nebo vrtulníkem. Tvrzení, že má s sebou jen tříčlenný štáb – tedy on, kameraman a zvukař se ukázalo také jako poněkud podceněné. S Gryllsem putuje minimálně deset lidí.

A jeho dobrodružství? Vor, na kterém opouštěl pustý ostrov si nepostavil sám, ale nezištně to za něj udělal jeho štáb. Mrtvá zvířata, na která tak často v přírodě naráží opět nejsou čistě náhodné nálezy. A voda, kterou získává z „přírody“, častěji pochází ze zásob štábu. Když se měl setkat podle scénáře s medvědem ten bohužel nebyl žádný k dispozici. Tak zaskočil kaskadér v medvědím kožichu. A „divoký mustang“, kterého chtěl Grylls neúspěšně zkrotit? Půjčený z blízké farmy.

Mistr aukcí ten tvrdý chleba má

I u nás je populární show Válka skladů, kterou vysílá Nova Action. Drsná přetahovaná o skladovací jednotky, v kterých mají lidé vedle spousty haraburdí i skryté poklady. Dražitelé se snaží přechytračit jeden druhého! Ve vzduchu visí tisíce dolarů. Adrenalin teče proudem. Nebo snad ne? Producentům pořadu se podařilo znepřátelit vyhazovem hvězdu pořadu Dave Hestera.

Ten z pomsty vyzradil všechny taje oblíbené show. Všechny spory, zápletky, celé aukce ba dialogy jedou podle scénáře. Žádné drama se nekoná. Produkce spolupracuje s majiteli skladovacích prostor a ty odkupují týdny před samotnou aukcí. Zajímavé a cenné předměty jsou tam dodány štábem.

Slabším dražitelům je přesně vysvětleno, co ve skladech je ba jim dokonce dají do ruky hotovost, aby diváci viděli, že na to mají. Pokud ví, co ve skladu mají, už nepřekvapí, že znají odborníka například na kuchyňské pomůcky vyrobené na Borneu v první polovině 80. let 20. století. Největší bombu si ovšem nechal Hester na konec. Aby se na pořad koukalo více mužů, jedné z dam zaplatila plastiku pro zvýšení sex appealu…

Ani v kuchyni příliš reality nečekejte

Nejpopulárnější reality show jsou ty kuchařské. A i ty jsou plné falše a pro mnohé nekončí dobře. První a dosud nepřekonaná kuchařská show je Iron Chef. V ní dochází ke kulinářským soubojům mezi dvěma týmy kuchařů. Vyzyvatel si může vybrat z pěti profesionálů. V klání oba týmy musí během hodiny z vybrané suroviny připravit menu pro porotu.

Co na tom lze ošidit? Naprosto vše! V první řadě výběr protivníka. Většina profesionálů není dispozici, a proto je předem domluveno s kým se vyzyvatel střetne. Stejně tak je známá i surovina, ze které se bude vařit. Dokonalé recepty například z pěti druhů fíků skutečně nejsou náhodným vnuknutím. Jak kuchaři dokáží za hodinku uvařit dokonalá propracovaná jídla na které vy potřebujete daleko více času? Je to jednoduché. Hodina je pouze pro show. Navíc se jídla pro porotce vaří podruhé, neboť to co se vaří hodinu není často poživatelné.

O více napětí a citů jsou ovšem okořeněny i další kuchařské show. I u nás populární Master Chef v USA musel přiznat, že přikrašloval osudy a medailonky některých soutěžících, aby byly jejich osudy více dojemné. Stejně tak hádky jsou sestříhány a upraveny tak, aby to vypadalo že jsou vyhrocenější, než ve skutečnosti byly. Pokud si pozvete televizního odborníka, aby spasil vaší skomírající restauraci, jsou vaše šance na záchranu jen minimální. U i nás populární formát Ano, šéfe s Gordonem Ramseym měl ve Velké Británii a USA dohromady za sebou 105 oživování skomírajících podniků. Vloni z těchto 105 restaurací fungovalo pouhých 24.

Co tedy na říci závěr?

Sledovat reality show je nepochybně zábava. Ale rozhodně to není vzdělávací program. Moudra a sdělení, která jsou v nich často prezentovaná jsou často silně zdeformována. Pořad totiž musí být především sledovatelný. Rozhodně bychom si z účinkujících neměli brát příklad a čekat stejné výsledky pokud je budeme bezhlavě napodobovat.  

Témata:  reality show televize TV pořady tv seriály

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy