Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přistál vám hmyz na jídle? Poradíme, jestli ho můžete sníst, nebo raději vyhodit

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mouchy nejsou jen nepříjemným a otravným hmyzem. Ohrožují i ​​naše zdraví, protože jsou přenašeči mnoha bakterií. Létající hmyz je následně rozšiřuje na vše, čeho se dotkne. Stručně řečeno - mnohé mouchy předtím, než přistály na vašem jídle, hodovaly například na výkalech či zdechlinách, varuje server news.com.au.

Nejnovější studie amerických vědců z Vysoké škole vědy Penn State University, Singapurské Technologické univerzity Nanyang a Federální univerzity v Rio de Janeiro zjistili, že hmyz přenáší mnohem nebezpečnější bakterie, než se dříve domnívalo. Radí proto, že pokud na nějakém kuse vašeho jídla tento hmyz přistane, je dobré vše rovnou vyhodit. Výzkumníci také varují před konzumací jídel, která byla dlouho venku bez dozoru v prostředí, kde je spousta much.

Ve své studii experti zkoumali, jaká konkrétní onemocnění mouchy přenášejí. Zaměřili se i na jednotlivé části jejich miniaturních těl, jakými byly křídla či nohy. Podle výsledků jsou největším zdrojem nákaz právě jejich končetiny. Na ně se bakterie nalepí z fekálií, kterými se živí. Kvůli tomu se z nich stávají „kyvadlové lodě“ pro bakterie.

„Lidé tušili, že mouchy přenášejí patogeny, ale neměli ponětí o tom, do jaké míry je to pravda a do jako míry jsou přenášeny," vysvětluje profesor Donald Bryant z Penn State University pro BBC News. Například u mouchy domácí, která žije po celém světě, nalezli experti 351 typů bakterií. 

Celkově vědci odhalili na muších tělech 15 případů lidského patogenu Helicobacter pylori, který způsobuje vředy v lidském střevě  a oslabuje přirozenou obranyschopnost žaludku. Může vyvolávat záněty a jiné zdravotní problémy. Ze všech bakteriálních infekcí je u Helicobakter nejvíce prokázáno, že se podílí na vzniku rakoviny žaludku.

Dále zjistili, že přenášejí salmonelu, e-coli a dokonce i bakterie, které vedou ke smrtelné otravě krve. Pozoruhodné je i to, že mouchy žijící ve městech přenášejí mnohem více škodlivých bakterií, než ty na venkově. I proto raději doporučují zvolit na piknik místo v přírodě.

Moucha domácí je nejčastěji se vyskytující druh mouchy v lidské blízkosti, potravinářských provozech či chovu hospodářských zvířat. Živí se převážně bakteriemi, které vznikají po rozkladu fekálií. V závislosti na ročním období a teploty se dožívá dvou až třinácti týdnů.

Témata:  jídlo hmyz

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy