reklama

Odstranění kleteb a vulgarismů ze slovníku může být zcela jistě pokládáno za pozitivní změnu. Vědci však upozorňují, že nějaké to ostřejší slůvko vypuštěné z vašich úst naznačuje, že jste upřímnější a ochotnější vyjadřovat své emoce na rozdíl od lidí, kteří vůbec nenadávají.

Studie zveřejněná počátkem tohoto roku, zjistila, že existuje přímá souvislost mezi klením a čestností a poctivostí. Experti Gilad Feldman, Huiwen Lian, Michal Kosinski a David Stillwell pracovali s 276 osobami, které požádali, aby vyjmenovali jejich nejčastěji používaná slova, včetně kleteb.

Poté měli respondenti určovat, zda souhlasí či nesouhlasí s některými konkrétními výroky. Mezi tato prohlášení patřily například výroky „nikdy nelžu“ nebo „všechny mé zvyky jsou dobré". Tato vyjádření byla použita k posouzení úrovně čestnosti a nečestnosti.

Vědci zjistili, že lidé, kteří s větší pravděpodobností klejí, jsou upřímnější jednotlivci, kteří nemají strach z toho, že prozradí své názory či emoce.

Ve druhé části studie odborníci shromáždili údaje od 75 000 různých lidí na Facebooku – a výsledky byly velmi podobné. Uživatelé, kteří zveřejňovali krátké zprávy klejí méně často, protože pro lháře je obtížnější vytvářet komplikované věty.

Tyto výsledky mohou způsobit jistý konflikt. Zcela jistě bychom chtěli, aby byli naši blízcí co možná nejčestnější, ale klení není právě sociálně přijatelné chování.

„Existují dva způsoby, jak se na to podívat. Možná si myslíte, že pokud někdo hodně nadává, je to negativní společenské chování, které je považováno za špatnou věc, takže když někdo kleje, je podle této logiky pravděpodobně také špatná osoba. Na druhou stranu ale lidé svůj jazyk filtrují, takže pravděpodobně nevypráví celý příběh o tom, co se děje, protože díky podobným filtrům může říkat nepravdy,“ popisuje vedoucí studie doktor Stillwell.

„Lidé, kteří používají jazyk, který jim přijde na mysl, budou s menší pravděpodobností lhát, než ti, kteří budou hrát hry s pravdou,“ uvádí vědec.

Samozřejmě to neznamená, že musíte používat nadávku v každé větě, ale občas je dobré popisovat věci spatra a nepřemýšlet nad každým slůvkem. Budete působit upřímněji. „Pokud se snažíte dodržovat sociální normy spíše než říkat, co si myslíte, říkáte vlastně to, co lidé chtějí slyšet. V tomto ohledu nejste příliš upřímní,“ tvrdí Stillwell.

Vědec poukazuje například na vyjadřování současného amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Sprostá slova byla dokonce použita prezidentskými kandidáty v amerických volbách, jak nedávno ukázal Donald Trump, který byl zároveň oceněn za upřímnost a kritizován za morální úpadek,“ dodává.