reklama

Ještě než se pustíme do přípravy steaku, je důležité myslet na několik zásad. Čerstvé maso bychom měli zejména v horkých dnech udržovat v lednici nebo na obdobném chladném místě s konstantní teplotou. To se však mění před samotnou přípravou masa – nejlepší je nechat ho zhruba hodinu před zpracováním povolit při pokojové teplotě, aby pro něj výrazný teplotní rozdíl nebyl příliš velkým zásahem.

Jednotlivé porce masa by za syrova měly vážit zhruba 200 g. Spousta z nás řeší také otázku marinování masa. „Pokud chcete, aby si maso zachovalo přirozenou chuť, není vůbec třeba ho marinovat. Před přípravou ho zlehka osušte. Sůl a pepř přidávejte, až bude steak hotový. Jiná koření by zbytečně přebila chuť masa,“ radí Peter Halák, šéfkuchař Pohostince Karlín.

Nejjednodušší domácí příprava je na pánvi. Pokud se chcete vydat touto cestou, zvolte pánev s nepřilnavým povrchem a silným dnem, která bude lépe držet správnou teplotu. Připravte si také náčiní, kterým budete steak obracet, ať ho máte správně propečený z obou stran. Vyberte si preferovaný olej, kvalita oleje může mít na konečný výsledek velký vliv. Nebojte se sáhnout po jiném oleji než olivovém, ten často není k tepelným úpravám vhodný. Různé druhy olejů mají odlišnou tepelnou stabilitu, tedy teplotu, při které se začínají přepalovat. Na steaky můžete zkusit řepkový, arašídový, avokádový olej nebo ghí. Oleje zároveň propůjčují masu svou jedinečnou chuť. Než začnete, nezapomeňte si také promyslet, jak moc chcete mít maso propečené.

Stejně tak jako se vás v každé dobré restauraci, kde steaky připravují, zeptají, jak chcete maso propečené, je dobré na stupeň propečení myslet i doma. Co který termín znamená?

-        Rare: krvavý, velmi měkký steak, doba přípravy je zhruba 2 minuty z obou stran

-        Medium rare: středně krvavý steak, měkký, opékejte zhruba 3 minuty z obou stran

-        Medium: středně propečený steak, pružný, doba přípravy trvá zhruba 4 minuty z obou stran

-        Medium well: téměř zcela propečený steak, pevný, připravujte okolo 4,5 minuty také z každé strany

-        Well done: propečený steak, velmi pevný, příprava trvá zhruba 5 minut z každé strany

Jaké propečení je však nejlepší? „Profesionální kuchaři, kteří s masem pracují, doporučují steak propéct maximálně jako medium rare. Maso si tak zachová svou přirozenou chuť i šťavnatost a zároveň bude dostatečně tepelně upravené ke konzumaci,“ doporučuje Peter Halák.

Způsoby přípravy

Na pánvi

Máte-li vše nachystané, můžete začít. Nejdříve si pánev rozehřejte na střední teplotu. Zda je rozpálená dostatečně, můžete vyzkoušet tak, že na ni kápnete trochu vody – měla by se rychle vypařit. Když je pánev připravená, nalijte na ni olej,  přidejte  maso a opékejte z obou stran až do preferované propečenosti. Zda je maso hotové podle vašich představ, zjistíte, pokud se ho dotknete. Rozhodně však do něj na pánvi neřežte. Pokud chcete, můžete hotový steak ještě nakonec dosolit a opepřit.

Kombinace pánve a trouby

Chcete-li zkusit kombinaci přípravy na pánvi a v troubě, rozehřejte troubu na 180 °C. Postupovat budete stejně jako při přípravě na pánvi, s tím rozdílem, že maso prudce opečete z obou stran a poté (zhruba po 2 minutách) ho vložíte do malého pekáčku do předem vyhřáté trouby. Průběžně dotykem prstu kontrolujte pružnost steaku, ať dosáhnete kýženého výsledku. Bude vám to trvat zhruba 4–11 minut.

Steak na grilu

Pokud se rozhodnete maso grilovat, začněte prudkým opečením z každé strany, a to zhruba minutu až minutu a půl. Pokud vám jde již maso odlepit od grilu, je čas zmírnit plamen. Při nižší teplotě maso pomalu dopékejte kolem 15–20 minut.