Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč těhotné ženy trpí ranní nevolností?

těhotenství
těhotenství
Foto: Pixabay

Těhotenství sebou nese řadu změn v životě ženy. Jedním z klasických příznaků, který "jiný stav" doprovází, je takzvaná ranní nevolnost. Víte, proč bývá ženám v tuto dobu občas tak zle, že v sobě neudrží jídlo?

Nepříjemné ranní nevolnosti zná téměř každá žena, která někdy byla těhotná. Pojem „ranní“ je samozřejmě poněkud nepřesný, protože stav, kdy nastávající mamince není dobře, se může stejně tak objevovat v poledne nebo večer. Ale tento detail teď ponechme stranou.

Máme dobrou zprávu - ranní nevolnost u většiny žen zmizí po prvním trimestru, ale u malého počtu žen mohou trvat po celou dobu těhotenství. Otázkou je, proč vlastně ženám bývá tak špatně, že častokrát zvrací? Na odpověď zřejmě narazili vědci z Coloradské univerzity.

Podle expertů je nevolnost určitý vyrovnávací mechanismus, který pomáhá tělu vyhnout se toxinům z ryb či drůbeže, které matka konzumuje. Také se často říká, že pokud máte ranní nevolnost, je to znakem, že dítě bude silné.

Obecně navíc platí, že by se žena v těhotenství měla vyhýbat nejen alkoholu, cigaretám a drogám, ale také syrovému masu – včetně sushi se syrovou rybou, syrovým vajíčkům, rybám s vysokou koncentrací rtuti či potravinám, které mohou obsahovat bakterii známou jako listerie. Zapomeňte tedy třeba i na tatarák - ten je pro těhotné zapovězený. 

Jak s ranní nevolností zatočit?

Léčba ranní nevolnosti není obvykle nutná, protože často sama od sebe zase ustoupí. Pokud chtějí maminky v krizové době nevolnost alespoň zmírnit, doporučují lékaři vynechat velká jídla a raději konzumovat malé porce v průběhu celého dne.

V některých případech mohou pomoci i určité léky proti zvracení pro zmírnění příznaků. Je ale vždy nutné vše konzultovat s lékařem nebo lékárníkem. Pokud maminka nechce brát žádné léky, mohou jí pomoci i přírodní látky jako je máta a zázvor.

Témata:  těhotenství zdraví

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy