Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojitost mezi spánkem a rakovinou? Klíč se ukrýval v DNA

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Může spánek vyvolat rakovinu? Podle nové studie je to více než pravděpodobné. V ohrožení jsou zejména ti, kteří nedodržují lékaři stanovená pravidla.

Doporučená doba, kterou by měl člověk strávit spánkem, je 7 až 9 hodin denně. Vědci nyní zjistili, že pokud spíte v noci méně než sedm hodin, můžete si nevratně poškodit DNA.

To může mít do budoucna komplikovanou dohru. Nedostatek spánku totiž podle odborníků z Hong Kongu vede k mutacím, které mohou vyústit v rakovinu.

Vědci prováděli studii na tamních lékařích, u nichž se předpokládá, že spánkový režim kvůli práci v noci nedodržují. Vědci srovnali jejich krevní vzorky a zjistili, že jejich DNA je narušená. 

Ačkoliv šlo o lékaře, kteří měli noční služby a přerušovaný spánek jen zhruba 6x za měsíc, DNA měli v o třetinu horším stavu, než jejich vyspaní kolegové.

Bez pravidelného spánku se DNA hůře opravovala, což může vést k odumírání buněk a podle vědců v konečné fázi i k rakovině.

Témata:  lékaři spánek

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy