Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pyroklastické proudy a metrová vrstva popela. Supervulkán v Yellowstone může vyhladit velkou část lidstva

Supervulkán v Yellowstone
Supervulkán v Yellowstone
Foto: Pixabay

Číhá pod našima nohama smrtící nebezpečí? Vulkán v Yellowstone je „intenzivně sledován" týmem vědců a vulkanologů, kteří se zaměřují především na více než 640 kilometrů dlouhý sloupec horkého magmatu, který se táhne pod povrchem Země.

Sopka v Yellowstone  vybuchla v historii třikrát - před 2,1 miliony let, před 1,2 miliony let a před 640 tisíci lety. Vědci již dříve uvedli, že pokud dojde k zemětřesení, může za méně než dva týdny dojít ke katastrofické reakci, která by mohla vyřadit tři čtvrtiny Spojených států. Nyní je proto úlohou geologů „intenzivně sledovat" velkou plochu roztavené horniny přímo pod povrchem supervulkánu.

Sopky typicky vybuchnou, když se roztavená hornina, známá jako magma, dostává na povrch zemského pláště v důsledku posunu tektonických desek. Tento jev doprovází řada malých zemětřesení, které rozbíjí skálu dny nebo dokonce týdny před hlavní erupcí.

Robert Smith z University of Utah má teď na starosti seismometry kolem Yellowstonského národního parku. Tato technologie je navržena tak, aby zaznamenala jakoukoli změnu v činnosti vulkánu a dala všem lidem v bezprostředním okolí cenný čas k evakuaci.

Sám Smith v dokumentu stanice History Channel s názvem „Nejsmrtelnější sopky", zdůraznil, jak je důležité neustále sledovat dění v Yellowstone. I proto má v oblasti umístěné seismografy, které posílají signály přímo do jeho počítače v Salt Lake City. „Seismograf dělá dvě věci - zaznamenává zemětřesení, která jsou aktivní, a pak také prohledávají oblast pod povrchem, kterou nevidíme,“ vysvětluje.

„Můžeme zrekonstruovat 3D obrázek tak, že znamenáme tisíce zemětřesení,“ vysvětluje vědec. Mapovací systém je složen z více než 150 seismometrů, které už identifikovaly asi 640 kilometrů dlouhý sloupec magmatu stoupající z jádra Země.

Pokud by se toto magma dostalo na povrch, mohlo by to mít katastrofické dopady..Zatím poslední erupce v Yellowstone vyprodukovala asi 2500krát více sopečného materiálu než erupce Mount St. Helens v roce 1980.

Kdyby by se to stalo znovu, půda kolem Národního parku v Yellowstone by se zvedla vzhůru a objevil by se roj zemětřesení. Po erupci, by se přes park mohly táhnout obrovské pyroklastické proudy (často označované jako žhavé mračno). Jde o pohyblivou, fluidizovanou směs žhavých sopečných plynů, úlomků magmatu a sopečného popela, s teplotou od 100 do 1100 °C, pohybující se (podobně jako lavina) po sopečném svahu dolů velkými rychlostmi (150-700  km/h).  Těmito vlastnostmi je jednou z nejvíce devastujících forem sopečné činnosti.  . 

Předpokládá se, že by se láva z Yellowstone rozlila do oblasti vzdálené až 160 kilometrů od parku. Podle vědců by mohla pokrýt státy jako Wyoming, Montana, Idaho a Colorado až metrová vrstva sopečného popela.

Témata:  Yellowstonský národní park supervulkán v Yellowstone sopky

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy