Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fungují vaše ledviny tak, jak mají? Těchto 10 příznaků nikdy nepodceňujte

Nemocné ledviny? Tyto příznaky rozhodně nepodceňujte
Nemocné ledviny? Tyto příznaky rozhodně nepodceňujte
Foto: Pixabay

Lidské tělo je důmyslně propracovaný stroj, Když něco nefunguje tak, jak má, dává nám to najevo různými způsoby. V dnešním hektickém světě ale můžeme nad mnoha příznaky problémů prostě mávnout rukou, což se nám ale může velmi rychle vymstít.

Ignorovat vážné zdravotní problémy jistě není dobrý nápad. Naše tělo se nám často snaží různými signály dát najevo, že s ním není něco v pořádku. Například takové ledviny jsou velmi důležité orgány - slouží k odstranění nečistot z krve. Tyto nečistoty následně odchází z těla v podobě moči. Tušíte ale, jak poznáte, že vám ledviny nefungují správně? Poradíme vám, čeho si všímat.

Problémy se spánkem

Pokud špatně spíte, může to být zapříčiněno řadou věcí – například jídlem, ale i zmíněnou špatnou funkcí ledvin. Pokud nefungují tak, jak by měly, toxiny se nevylučují močí, ale zůstávají v krvi. Tím pádem zvýšené množství těchto toxinů způsobuje někdy i problémy se spánkem. 

Bolest hlavy a únava

Zdravé ledviny produkují hormon erythropoetin, který zajišťuje tvorbu optimálního množství červených krvinek v kostní dřeni. Pokud jsou vaše ledviny nemocné, produkují tohoto důležitého hormonu méně. Pokud je ho málo, znamená to, že se sníží i hladina červených krvinek, jejichž úkolem je přenášet kyslík v krvi a tím pádem to vede k únavě svalů a mozku. Mnoho lidí s onemocněním ledvin trpí anémií. Může se objevit zejména tehdy, pokud je funkce ledvin snížena o 20 až 50%.

Suchá pokožka a svědění

Zdravé ledviny odvádí škodlivé látky z těla, pomáhají vytvářet červené krvinky a udržovat v těle minerály. Suchá a svědivá pokožka je znakem, že ledviny jsou poškozeny a nedokáží udržet správnou rovnováhu mezi minerály a živinami. Pokud máte velmi suchou pokožku, zkuste používat pravidelně hydratační krémy.

Zápach z úst

Pokud se v krvi nahromadí škodlivé látky, v ústech se okamžitě vytvoří kovová pachuť. Zápach z úst je znakem vysoké koncentrace toxinů v krvi. Dále se může vyskytnout nechuť k jídlu, což může vést k velkému úbytku na váze. 

Dušnost

Pokud projdete jen pár schodů a najednou máte problém s dechem, měli byste zbystřit. I zde mohou být na vině špatně fungující ledviny. První důvodem je, že nadbytečná tekutina z těla se nabere do plic. A druhým důvodem je anémie, která zbavuje tělo kyslíku a to vede k dušnosti. 

Otoky kotníků a rukou

Pokud ledviny nefungují správně, zůstává v těle nadbytečná tekutina. To následně vede k zadržování sodíku, což způsobuje otoky kotníků a rukou. Otok spodní části těla může signalizovat problémy se srdcem, játry či žilami. 

Oteklé oči

Jako první se vždy zanesou filtry ledvin, což způsobí zvýšený obsah bílkovin v moči. To následně vede k otoku očí.

Bolest zad

Bolest zad se objevuje v oblasti křížů až boků. Důvodem bolesti mohou být zejména cysty, které se vytvoří na ledvinách. Jde o malé váčky naplněné tekutinou. Bolest zad je způsobena selháním ledvin, což je také doprovázeno nevolností, vysokou teplotou a častým močením. Bolest zad, která není spojena s ledvinami je většinou bez vedlejších příznaků.

Vysoký krevní tlak

ledviny jsou propojené s oběhovým systémem. V ledvinách se nacházejí nefrony, které filtrují škodlivé látky a odstraňují nadbytečnou tekutinu v krvi. Pokud jsou krevní cévy poškozené, nefronů nedostávají dostatek živin a kyslíku. Právě proto je vysoký tlak druhou hlavní příčinou selhání ledvin. 

Barva moči

Vaše ledviny škodliviny vylučují prostřednictvím moči. Pokud si všimnete změny barvy, zápachu nebo frekvence močení, rozhodně to nepodceňujte. Jak vyplývá z výše uvedeného, ledviny jsou velmi důležitý orgán.. Sebemenším příznakům, které by mohly značit jejich poškození, proto věnujte pozornost.

Témata:  zdraví ledviny lidské tělo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy