Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhada lidského těla: O selhání ledvin nemusíte vůbec vědět, bolestí se neprojevuje

Lidské tělo
Lidské tělo
Foto: Pixabay

Chronická onemocnění ledvin jsou velmi zrádná, protože symptomy nejsou nikterak výrazné. Pacienti mnohdy netuší, že jejich ledviny jsou nemocné. Většina onemocnění ledvin se totiž bolestivě neprojevuje. Stejně tak ve většině případů bolest v oblasti kolem ledvin není způsobena onemocněním ledvin.

Stav se ale může rychle zhoršit a pacient může přejít ze stádia chronické nedostatečnosti funkce ledvin do stádia chronického selhání ledvin.

Pak už nezbývá než přejít k nějaké formě náhrady funkce ledvin, buďto k dialýze nebo k transplantaci. Bez ledvin totiž žít nelze. Z těla odvádějí škodlivé látky z látkové přeměny. Jak tedy poznat, že vás trápí chronické onemocnění ledvin? 

Musíte v noci na záchod? Je moč zpěněná? Musíte močit častěji a větší množství světlé moči, nebo naopak méně často a menší množství, ale moči tmavé? Pokud se ještě navíc v moči objeví krev nebo cítíte tlak a máte potíže s močením, měli byste zamířit k lékaři

Selhávající ledviny nezvládají z těla odvádět všechny tekutiny, které se usazují v těle ve formě otoků. Nejčastěji v oblasti nohou, kotníků, chodidel, v obličeji nebo na rukou. "Moje kotníky byly tak velké, že jsem se ani nemohl obout," vzpomíná na potíže jeden z pacientů, kterému ledviny selhaly.

Zdravé hormony produkují hormon erythropoetin, známějšího jako EPO. Ten podporuje tvorbu červených krvinek, které přenášejí kyslík, proto patří k nejčastěji odhalovaným nelegálním prostředkům při dopingových kontrolách profesionálních sportovců. Když ledviny neprodukují dost hormonu, tělo vytváří méně červených krvinek, které pak hůře okysličují svaly a mozek. Člověk se tak mnohem rychleji unaví.

Odpadní látky v krvi mohou způsobit pachuť v ústech a zápach z úst. Krom toho můžete ztrácet chuť na maso a, protože vám přestane chutnat jídlo, začnete hubnout. "Strašná pachuť v ústech, skoro, jako kdybych pil tekuté železo," popisuje symptom pacient.

Odpadní látky v krvi způsobují také žaludeční nevolnosti a zvracení. Pacient ztrácí na váze. "Když jsem měl žaludeční potíže, nemohl jsem vůbec jíst a ani polykat prášky na krevní tlak," říká pacient.

Témata:  lidé lidské tělo zdraví

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy