Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řeší Poláci kvalitu hovězího? Kdepak, sledují vodku na Wikipedii

Varšava - mrakodrapy
Varšava - mrakodrapy
Foto: Pixabay

Zatímco českými médii hýbe kauze závadného hovězího masa dováženého z Polska, u našich severních sousedů se klade důraz především na jiný národní produkt. V soutěži o nejlépe zpracované heslo na polské verzi Wikipedie zvítězil národní nápoj - vodka. Informoval server Wirtualmedia.pl.

Soutěž byla vyhlášena k výročí sto let polské nezávislosti. Cílem bylo najít nejkvalitnější heslo z 1,5 tisíce kandidátů z řad hesel, které se dotýkalo Polska a polské historie.

Odborná porota uznala heslo vodka za nejlépe zpracované a celkově nejhodnotnější heslo v soutěži. Posuzování vycházelo z toho, že heslo obšírně informuje o historických souvislostech, právních aspektech, technologii výroby, postavení na trhu, spotřebě i o kultuře, která se s pitím vodky v Polsku pojí. Vše je přitom kvalitně vyzdrojováno, takže čtenář si může informace snadno ověřit.

Jediné, co Poláky v porotě zarmoutilo, byl fakt, že ani takto kvalitně zpracované heslo nemá dostatečně jasné důkazy o tom, že vodka vznikla v Polsku. "Článek na Wikipedii mluví sám za sebe. Byl napsán s takovou pečlivostí a smyslem pro detail, že i abstinenti si ho s chutí přečtou. Vodka na Wikipedii je jednoznačně zdravá," okomentoval pro server Wirtualmedia.pl prof. Dariusz Jemelniak, který zasedal v odborné porotě.

Na dalších místech se umístilo heslo "Orel mořský" a "Polská filmová škola".

Témata:  alkohol Polsko Wikipedia vodka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy