Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Večer zvedněte hlavy k nebi: Nad hlavou nám bude zářit unikátní superměsíc

superměsíc
superměsíc
Foto: Pixabay

Hvězdné nebe není nikdy nudné, pořád se na něm něco děje. Občas nám sice výhled zkazí mraky, dnes by se to ovšem stát nemělo. Díky tomu budeme moci pozorovat jev, kterému se laicky přezdívá "superměsic".

Dnes večer se na nebe nad našimi hlavami vyhoupne „superměsíc“. Před astronomy ale toto slovo raději nepoužívejte, z odborného hlediska totiž nic takového neexistuje.

„Poprvé toto označení použil astrolog Richard Nolle v roce 1979,“ vysvětluje pro Globe24.cz Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

Nolle tehdy superměsíc „definoval“ jako nov nebo úplněk, který je od Země vzdálen maximálně 360 tisíc kilometrů a bližší. Je to tedy stejný měsíc jako vždy, jde jen o čísla, vysvětluje pro Globe24.cz Jiří Dušek.

Jak často můžeme tento jev pozorovat? Odpověď je složitější. Superměsíc jako takový můžeme vidět poměrně často. Nad hlavami nám zářil už v lednu a v březnu se ukáže znova. I příští rok jej uvidíme hned třikrát. Ten dnešní superměsíc je ale výjimečný svojí velikostí. Už proto stojí za to se dnes dívat. 

Počasí by mělo být na pozorování příznivé, meteorologové předpovídají polojasno. V brněnském planetáriu dnes kvůli superměsíci žádný speciální program nepřipravují, vše totiž bude snadno viditelné i pouhým okem. Stačí jen vykouknout z okna, dodává pro Globe24.cz Jiří Dušek.

Témata:  superměsíc Měsíc Hvězdárna a planetárium Brno

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy