Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Freddie Mercury je jen pseudonym. Proč si zpěvák vybral pravě tohle jméno?

Freddie Mercury
Freddie Mercury
Foto: ČTK/Profimedia

Osoba jednoho z nejslavnějších zpěváků světa je i desítky let po jeho smrti předmětem dohadů a spekulací. Některé z nich se věnují jeho sexuální orientaci, jiné narážejí na jeho jméno. Kde ale leží pravda o Freddiem Mercurym mnohdy nikdo neví.

Slavný zpěvák kapely Queen Freddie Mercury byl podle všeho homosexuál. Tak ho prezentují dobové prameny i nejnovější filmový počin Bohemian Rhapsody. Je tomu ale skutečně tak? Podle mnoha skalních fanoušků nikoliv, a do karet jim nahrávají poměrně silné trumfy.

Mercury totiž spal s muži i ženami. Není tajemstvím, že jeho životní láskou byla Mary Austinová, postelí mu ale podle některých zdrojů prošlo více žen. Údajně měl například románek s rakouskou herečkou Barbarou Valentinovou, a to v době, kdy už měl za sebou zkušenosti s muži.

Právě skutečná sexualita slavného zpěváka je dodnes předmětem dohadů. Internetová fóra se každým dnem plní názory a domněnkami, skutečné důkazy ale chybí. Mnoho zastánců tvrdí, že ve chvíli, kdy byl přesvědčen o své homosexualitě, ho ženy přestaly přitahovat, jiní tvrdí pravý opak.

Nelze proto jednoznačně říci, zda byl Mercury opravdu zaměřen pouze na muže. Podle některých zdrojů se mu líbily i ženy, a pravdou zůstává, že sám Mercury nikdy nepřiznal, že je gay.

Další vlna spekulací se opírá o jeho jméno. Původním jménem totiž byl Farrokh Bulsara, poté se ale nechal přejmenovat. Proč si ale zvolil zrovna jméno Mercury? I k tomu existuje řada možných vysvětlení.

Jedno z nich tvrdí, že se pojmenoval podle planety Merkur. Další uvádí, že původ jména hledal v mytologii. Mercury je totiž mytologický posel boží, a díky psaní textů se s ním mohl zpěvák ztotožnit.

Jiná teorie ale sahá hlouběji do chemie. Někdo totiž tvrdí, že Mercury měl specifický smysl pro humor, a Mercury je v překladu rtuť. Jméno Freddie si pak měl vybrat po německém fyzikovi Gabrielu Fahrenheitovi, který rtuťový teploměr vymyslel.

Témata:  Freddie Mercury skupina Queen

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy