Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tmavé versus bílé pečivo: Nenechte se v obchodě nachytat na triky výrobců

Je zdravější pečivo bílé, nebo tmavé?
Je zdravější pečivo bílé, nebo tmavé?
Foto: Pixabay

Výběr zdravého pečiva může být pořádný oříšek. V dnešních obchodech narazíme na regály plné chlebů, rohlíků a dalších druhů pečiva, mezi kterými je velmi obtížné se zorientovat. I proto je dobré předem vědět několik zásadních věcí.

Pokud chcete zdravé pečivo, rozhodujte se na základě „celozrnnosti“. V praxi je to jednoduché – jde o výrobky obsahující celá zrna. To asi není potřeba zvláště zdůrazňovat. Když se nad tím ale skutečně zamyslíte – opravdu váš včerejší celozrnný chléb obsahoval celá zrna? Nacházely se v něm klíčky a otruby? Právě ty obsahují nejen vlákninu, ale i bílkoviny, vitamíny a minerály, které jsou pro tělo mimořádně prospěšné. Pokud najdete pečivo, které je 100% celozrnné, máte vyhráno.

Měli byste dbát i na to, aby chléb neobsahoval příměsi jako například umělé příchuti, barviva a konzervační látky. Vyhněte se i částečně hydrogenovaným olejům. Zkuste si přečíst přísady nahlas – pokud některou z nich nebudete umět vyslovit a ani po zběžném googlování nebudete vědět, co to vlastně je, neberte to.

Už jste to nejednou slyšeli a my to řekneme znovu - vláknina je pro vaši stravu rozhodující. Pomáhá udržovat naše tělo zdravé, podporuje střevní pohyby a zlepšuje zdraví střev. Zjistěte, kolik gramů vlákniny připadá na kus pečiva - v ideálním případě by to mělo být něco přes tři gramy, radí lékaři. Dospělý člověk by měl sníst alespoň 25 gramů vlákniny denně, polovina denního příjmu zrn by měla být celozrnná. 

Pokud se ptáte, zda je tmavé pečivo opravdu zdravější než to bílé, odpověď je jednoduchá - záleží na druhu. Velká část tmavého pečiva je pouze klasické bílé pečivo obarvené barvivy. Barvou se dá zákazník dobře oklamat. Kupujete si v supermarketu „celozrnnou" kaiserku? Buďte si jisti, že se nejedná o 100% celozrnné pečivo.

U výběru pečiva platí jedno zásadní pravidlo – zajímejte se o složení. Naučte se číst obaly potravin celkově, ne jen u chleba či housek.

Témata:  pečivo zdraví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy