Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Light potraviny hubnutí nepomáhají

Nákupy, ilustrační fotografie
Nákupy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Potraviny, které jsou zdravější nebo spadají do kategorie bio či light, by pro naše tělo měly být podle všeobecného přesvědčení prospěšné. Není tomu tak ale vždy. Zjistili to odborníci z několika studií, v nichž se zaměřili na účinky zdravějších jídel na lidské tělo.

Studie americké Cornellovy univerzity, která se zabývá psychologií spotřeby potravin, přišla s nečekanými závěry. Pocit sytosti po zkonzumování zdraví prospěšných potravin je nízký, což paradoxně přispívá k epidemii obezity.

Vědci realizovali tři studie. Při té první analyzovali spojitost mezi pojmy zdravé a hojné. Jako vzorek si vybrali 50 vysokoškolských studentů, jimž zadali implicitní asociační test. Jde o metodu používanou v sociální psychologii, která analyzuje sílu vztahu mezi jednotlivcem a jeho mentálními projevy nebo také předsudky, například v oblasti spotřeby, jak tomu bylo v tomto případě.

Druhé studie se zúčastnilo 40 studentů, u nichž byla vyhodnocována míra sytosti poté, co snědli pokrm označený jako zdravý, či nezdravý.

Pro třetí studii si vědci vybrali 72 studentů a měřili množství jídla, které bylo označeno za zdravé, nebo nezdravé a které pokusným osobám podali předtím, než jim promítli krátký film. Pak měřili množství jídla, které studenti během promítání snědli.

Výsledek? Spotřebitelé spojují zdravé jídlo s menším pocitem sytosti, přičemž  tento pocit podněcuje k tomu, aby ho snědli více.

"Nesprávné chápání zdravých potravin může vést ke zvýšenému příjmu kalorií," vysvětluje ředitel Výzkumného střediska pro potraviny a výživu v Římě Andrea Ghiselli. "Stává se například, že si člověk myslí, že může sníst více sladkostí připravených s olivovým olejem, než těch, které byly zhotoveny s máslem," dodává.

Podobně je tomu s potravinami označovanými jako light, jimiž je trh přesycen. "Skutečnost je taková, že spotřebitelé kupují produkty light, aby toho mohli sníst více. Je však lépe si koupit ´nezlehčenou´ potravinu, než dávat přednost potravinám s nízkým obsahem tuku. Výrobce totiž tam, kde ubere tuky, přidá něco jiného, často cukr, aby byl produkt chutný. Z hlediska nutričního to pak má jen málo smyslu," zdůrazňuje Ghiselli.

Témata:  potraviny jídlo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy