Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je lepší jíst vícekrát denně malé porce? Vědci nesouhlasí s dlouho zažitým pravidlem

jídlo
jídlo
Foto: Pixabay

Chtěli byste shodit pár kilo, ale množství mýtů o dietách vás odrazuje? Věříte, že když budete pít hodně mléka, budete mít silnější kosti a zuby? Vyhýbáte se kávě, protože škodí zdraví? Vědci se podívali na zoubek některým tvrzením o  potravinách a stravování – a jejich závěry jsou mnohdy v rozporu s tím, čemu řada z nás věří.

Čemu věřit a co je už dávno překonaný mýtus? Možná jste i vy hodně informací pokládali za pravdivé, ale dnes už víme, že nemají žádnou váhu. Podívejte se na jedny z největších fám o potravinách a stravování.

Všechny diety jsou špatné

Ne všechna omezení, která se týkají stravy jsou na škodu. Vědci zjistili, že konzumace surovin, které se běžně vyskytují v středomořské kuchyni, prospívá postavě i zdraví. Základ této stravy tvoří zelenina, ovoce, luštěniny, ryby, pestrá nabídka mořských plodů a olivový olej. Dokonce při konzumaci takových jídel snížíte riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 25%, rakoviny prsu o 15% a rakoviny prostaty o 10%. Méně známé je, že podobně funguje i severská strava, která obsahuje hodně ryb, obilovin a zeleniny.

Když budu pít hodně mléka, budou moje kosti a zuby silnější

Mléko díky obsahu vápníku posiluje pevnost kostí i zubů, ale ne do takové míry, abychom ho brali jako primární potravinu, která zabrání zlomeninám. Mnohem více si pomůžeme zvýšením vitamínu D, který má na naše kosti a zuby větší vliv. Díky 20letému výzkumu na 1,2 milionech lidí vědci došli k závěru, že každodenní pití mléka nepomůže předejít zlomeninám a výrazně nezpevníte kosti ani zuby. Pokud však denně přijmeme 800 až 1000 mg vitaminu D, výrazně snížíme riziko vzniku osteoporózy a prospějeme našemu chrupu.

Pití většího množství kávy škodí tělu

Mnoho lidí se snaží omezit kávu nebo s ní skoncovat úplně. Nejčastějším důvodem je dehydratace, kterou má káva způsobovat. Výzkumy ale ukazují, že 3 šálky kávy denně mohou snížit riziko vzniku demence o 25% a klidně si dopřejte i 5 šálků. Ty mají vliv při „ochraně" před Alzheimerem. Káva pomáhá mozku, aby správně fungoval, zlepšuje naše kognitivní schopnosti a působí dobře na nervy. Pokud i přesto máte strach z dehydratace, dopřejte si během dne více tekutin a máte po starostech.

Pikantní jídla škodí žaludku

Ostřejších jídel se být nemusíte, tohle je jen mýtus. Samozřejmě vám nikdo nedoporučuje ládovat se jen chilli nebo wasabi, protože i zde platí zásadní pravidlo - všechno s mírou. Například dochucování jídel pálivou paprikou snižuje podle některých studií riziko úmrtí o 13%. Pikantní jídla mohou působit jako přírodní antibiotika, zlepšují střevní mikroflóru a také pomáhají předcházet obezitě (zlepšují metabolismus), ateroskleróze nebo diabetu. Pikantní jídlo působí jako přírodní antioxidant.

Popcorn je nezdravý stejně jako jako chipsy

Když jdeme do kina, málokdy odoláme a nekoupíme si popcorn. A přiznejme si to – řada z nás si ho dělá i doma. Věřte nebo ne, ale miska popcornu vám rozhodně neuškodí. Pokud si jej dáte čistý bez soli a másla, přijmete minimum tuků ale za to výrazné množství kvalitních antioxidantů. Popcorn chrání tělo před cukrovkou a pomáhá bránit usazování cholesterolu.

Je lepší jíst vícekrát denně malé porce

Tohle je jedna z nejčastějších rad, které se doporučují při hubnutí – ale není to tak docela pravda. Vědci porovnávali dvě skupiny lidí – jedna jedla třikrát denně, druhá šestkrát. Samozřejmě skupina, která jedla častěji, přijímala menší dávky potravy. Výsledky dokazují, že skupina, která jídla vícekrát denně nezaznamenala výrazné snížení hmotnosti a pociťovala chuť na jídlo stejně. Směrodatné je totiž množství přijatých kalorií, které byste měli denně zkonzumovat a je už jen na vás, do kolika jídel denně jejich rozdělíte.

Hnědá rýže je lepší než bílá

Některé druhy hnědé rýže mohou být škodlivé. Jelikož hnědá rýže obsahuje "slupku", může se v ní zadržovat nebezpečný arzén, který se sem dostane z půdy. V hnědé rýži může být až o 80% více arsenu než v bílé rýži. Vsadit byste proto měli na kvalitního ověřeného výrobce bez ohledu na to, zda jde o hnědou nebo bílou rýži.

Zelená čaj tělu prospívá

Zelený čaj byste určitě neměli pít v neomezeném množství. I když má zelený čaj antioxidační účinky a příznivě ovlivňuje zdraví našeho organismu, všeho moc škodí. V příliš velkém množství může zatížit naše játra. Doporučují v průměru 3 šálky denně, což je asi 700 až 800 ml. Rozhodně byste zeleným čajem neměly nahrazovat příjem čisté vody. I zde platí, že nic se nemá přehánět.

Témata:  jídlo potraviny zdraví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy