Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobývání středu Země: Lidé se k jádru zatím vůbec nepřiblížili

Jeskyně
Jeskyně
Foto: Pixabay

Je cesta do středu Země, jak o ní psal už legendární Jules Verne, reálná? Přemýšleli jste někdy nad tím, jestli je možné vyvrtat díru k zemskému jádru? Něco takového se zatím lidem nepovedlo. Jak hluboko se zatím dokázali dostat?

Lidé do země kopou a vrtají od počátku věků. V hloubce asi 10,8 metru můžeme najít například standardní hroby západní kultury. V asi 12 metrech pod zemí pak narazíme na nejhlubší nory vyvrtané zvířaty – například nilskými krokodýly.

Zhruba dvacet metrů pod povrchem se rozkládají světoznámé pařížské katakomby. Nejhlubší bazén na světě je hluboký neuvěřitelných 40 metrů. Využívají jej k tréninku potápěči. Do hloubky asi 100 metrů pak vlády ukládají svůj jaderný odpad.

Ještě asi o 10 metrů hlouběji leží nejnižší stanice metra na světě – a najdeme ji v severokorejském Pchjongjangu. Do hloubky 122 metrů sahají ty vůbec nejhlubší kořeny stromů. Pokud se přesuneme do hloubky 174 metrů, narazíme na nejhlubší část kanálu pod lamanšským průlivem.

Lidé se ale dokázali provrtat ještě mnohem hlouběji. Až do neuvěřitelných 392 metrů sahá nejhlubší studna světa, kterou najdeme ve Velké Británii. Až do 603 metrů sahá nejhlubší vertikální jeskynní proláklina. Kdyby do ní člověk spadl, padal by celých 11 vteřin.

V hloubce 701 metrů v roce 2010 uvízli v dole chilští horníci. A nejhlubší jezero světa – ruská Bajkal, má hloubku až 1642 metrů. Nejhlubší bod Grand Canyonu se nachází v hloubce 1859 metrů. Více než dva kilometry pod povrchem – přesněji 2212 metrů – se nachází zatím nejhlubší jeskyně, kterou lidé objevili.

Savci z čeledi vorvaňovitých se dokážou ponořit až do tří kilometrů. Ještě o kilometr hlouběji sahá nejhlubší důl na světě. Celých 6700 metrů pod povrchem pak lidé objevili i prehistorické fosílie – přesněji řečeno mikroskopický plankton.

Lidé se ale dokázali dostat ještě níže. Známý je Kolský superhluboký vrt, který dosahuje hloubky 12 261 metrů. Jde o nejhlubší vrt na světě, který byl dokonce zapsán do Guinessovy knihy rekordů. Říká se mu také Díra do pekla. Mezi lidmi koluje legenda, že vrt byl zastaven z důvodů údajného provrtání se do „pekla. Ruští inženýři údajně spustili do vrtu mikrofon, který měl zachytit podivné nářky.

Pravda je ale méně děsivá. Původním cílem vrtu bylo dosažení hloubky patnáct tisíc metrů Největším problémem se ale brzy ukázala nesprávná projekce nárůstu teploty ve vrtu. Podle původních výpočtů teplota měla být kolem 100 °C, reálná již vystoupala téměř k dvojnásobku. Podle nového odhadu tak měla teplota v cílové hloubce dosáhnout asi 300 °C. To bylo mnohem víc, než mohlo zařízení vydržet – práce na vrtu proto nakonec musely být předčasně ukončeny. 

Nejhlubší ropný vrt nesoucí označení Z44 se pak nachází nachází se na těžebním poli Čajvo v Rusku a vede až 12376 metrů pod povrch. Jde zatím o nejhlubší díru, kterou lidé dokázali vyvrtat. K zemskému jádru je to ale stále ještě daleko – to leží až v hloubce 6371 kilometrů. V podstatě to znamená, že lidé zatím na Zemi udělali pouze malý škrábanec.

Témata:  zajímavosti Jeskyně Země 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy