reklama

Dát dítěti „na holou“ v rámci výchovy není v našich končinách nic ojedinělého. Nová metaanalýza provedená experty z Texaské univerzity v Austinu a Michiganské univerzity ale ukázala, že tento typ třesu může v dlouhodobém hledisku u dětí způsobit rozličné problémy. Informoval o tom server Science Daily.

Studie, která vyšla v dubnovém vydání časopisu Journal of Family Psychology, provedla metaanalýzu studií za pět desetiletí, které dohromady zkoumaly 160 tisíc dětí. Podle vědců jde o nejúplnější analýzu závěrů ohledně tohoto typu trestů pro děti. Zaměřuje se také pouze na výchovný výprask, který nelze považovat za zneužívání nebo týrání dětí.

Elizabeth Gershoffová z Texaské univerzity v Austinu uvádí: „Zjistili jsme, že výprask lze spojovat s neúmyslnými škodlivými výsledky a nelze jej spojit s okamžitou či dlouhodobou poslušností, což je při trestání zamýšleným cílem."

Výsledky odhalily, že dospělí lidé, kteří byli jako malí biti, měli větší pravděpodobnost vzniku mentálních poruch a antisociálního chování. Sami se pak také nebrání používání stejného typu trestu i na své děti, čímž se bití jako preferovaný typ trestu předává z generace na generaci.

Své děti trestá výpraskem podle zprávy organizace UNICEF z roku 2014 až 80 % rodičů na světě. Podle Gershoffové se navíc ukázalo, že se na dětech výprask podepisuje téměř stejně jako fyzické týrání.

„Jako společnost o výprasku a fyzickém týrání smýšlíme jako o různých jevech. Ale náš výzkum ukázal, že je výprask spojen se stejnými následky na dětech jako týrání, jen se projevují o trošku méně," dodává Gershoffová.