Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Většina lidí má v těle nebezpečný virus, který roznáší na ostatní. Jen o něm vůbec neví

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Více než dvě třetiny lidí mladších 50 let trpí infekčním virem herpes simplex, který je znám jako opar. Ačkoliv jde na první pohled o banální onemocnění, opak je pravdou. Opar totiž není pouze záležitostí rtů, kde se tvoří zřejmě nejčastěji, ale může přivodit i nepříjemné sexuální problémy.

Vysoce infekčním virem herpes simplex 1 (HSV-1) trpí podle Světové zdravotnické organizace (WHO) až 3,7 miliardy lidí mladší 50 let. Virus, kterým se lidé nejčastěji nakazí už v dětství, vyvolává opary kolem úst, nejčastěji na rtu. Řada lidí přitom vůbec neví, že ho v těle má.

Odborníky ale podle medicínských serverů více znepokojuje fakt, že došlo i k nárůstu viru způsobujícího genitální herpes. Právě tento druh onemocnění má podle odhadů až 140 milionů lidí, přičemž většina nakažených pochází z Ameriky a Evropy.

Podle magazínu Plos One k nárůstu genitálního oparu přispívá fakt, že klesá počet dětských herpetických infekcí, které způsobují opar na ústech. Právě lidé, kteří se tímto virem v dětství nakazili, se obvykle vyhnou jeho genitální formě, ačkoliv se ho z těla nikdy nezbaví. Dalším důvodem je obliba orálního sexu, při kterém se může virus z úst přenést na pohlavní orgány.

Genitální opar způsobuje virový kmen HSV-2, který má podle studie až 417 milionů lidí ve věku od 17 do 49 let. Virus je vysoce nakažlivý a jeho léčba trvá i několik týdnů. Během této doby je člověk, u nějž choroba propukla, vysoce infekční a měl by se vyhnout jakémukoliv druhu sexu.

Oba viry v krajních případech vést i k závažným komplikacím. HSV-1 může předcházet zánětu mozku a HSV-2 přispívá k rychlejšímu nakažení virem HIV.

Herpetický virus se dodnes nedá zcela vyléčit. Usadí se v lidském těle v nervových buňkách, kde žije až do smrti hostitele, tedy člověka. Několik let o sobě nemusí dát vědět a propuknout může znenadání, například při oslabené imunitě. 

Častá je také recese, kdy se virus oparu vrací na stejných místech i několikrát do roka. To může být nepříjemné zejména v oblastech intimních partií, kde je opar nejen nepříjemný na pohled, ale způsobuje také neustálé svědění a bolest. Jednou z účinných možností je na postiženou oblast aplikovat antivirotika, jakmile se objeví první příznaky oparu. Ale ačkoliv vědci stále hlasitěji upozorňují na potřebu vakcíny, která by zabránila šíření herpetického viru, žádná taková dosud k dispozici není.

Témata:  lidé nemoc

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy