reklama

Vejce

Ohledně škodlivosti vajec toho bylo v minulosti už řečeno a napsáno hodně. Uvádělo se, že mohou způsobit problémy se srdcem, cukrovku, salmonelu a podobně. Navíc přece zvyšují cholesterol! Pravdou ale je, že vajíčka obsahují vitaminy D a K, které tělo potřebuje pro zdravé kosti, taky cholin, který reguluje hladinu inzulínu a zlepšuje látkovou výměnu. Tělu dodávají i leucin, který se podílí na budování svalů. 

Máslo

Další podobnou potravinou, která byla ještě nedávno zatracována, je máslo. To ale obsahuje vitaminy D, A, E, C, B, vápník, fosfolipidy a esenciální aminokyseliny, které se aktivně podílejí na stavbě buněk. Při pravidelné konzumaci této suroviny budete mít posílené vlasy, nehty a zdravější pokožku. Máslo v přiměřeném množství pozitivně ovlivňuje zdraví srdce, cév a zabraňuje tvorbě krevních sraženin.

Brambory

Ty byly často označovány za nejhorší možnou přílohu k jídlu. Kvůli vysokému obsahu škrobu je někteří ze svého jídelníčku vypustili úplně. V tomto případě ale hraje velkou roli to, jak jsou připravené. Dokonce i odborníci na výživu zjistili, že brambory při vaření absorbují jen 5% másla, zatímco například cuketa nebo lilek 30%. Navíc brambora obsahuje vlákninu, vápník, fosfor, hořčík, draslík, kyselinu askorbovou a kyselinu listovou. Samozřejmě pokud každý den sníte pytlík chipsů a kyblík smažených hranolků, svému tělu neprospějete.

Kvasnice

O kvasnicích jste zřejmě slyšeli hodně negativních věcí ale vězte, že v procesu pečení, kdy jsou vystaveny vysokým teplotám se stávají neškodnými. Kvasnice dokonce obsahují vitamín skupiny B, jakož i 16 aminokyseliny, které jsou významné pro budování a obnovu svalů.

Pivo

Také pivo má mnoho pozitivních účinků na naše tělo. Například může snížit krevní tlak, riziko vzniku srdečních onemocnění o 30 až 35%, zabránit vzniku cukrovky, zda pomoci při hubnutí. Kvalitní pivo obsahuje – stejně jako již zmíněné kvasnice - vysoké množství vitamínu B. Samozřejmě řeč je o konzumaci piva v mírném množství.

Dezerty

Dezerty sice nepatří do kategorie zdravých jídel, ale jejich naprosté vyškrtnutí z jídelníčku může mít negativní dopad na člověka a způsobit zvýšení touhy po sladkostech. Přece jen se říká, že zakázané ovoce nejvíc chutná, že? Odborníci na výživu se shodují, že lidé, kteří si odepřou své oblíbené sladkosti, nedodrží zásady zdravé výživy z dlouhodobého hlediska. Při zdravé výživě není totiž důležité jen odmítat nezdravé potraviny, ale také udržet přiměřenou rovnováhu.

Zmrzlina

Zmrzlina působí jako antidepresivum, fixuje nervový systém a zmiňuje stres. Pozor byste si měli dávat jen na obsah rostlinných tuků, barviv, umělých přísad nebo konzervačních látek. V dnešní době však najdete spoustu kvalitních zmrzlin -ideální je sáhnout po kvalitním sorbetu.

Bílá čokoláda

Protože se do ní nepřidává strouhané kakao, které přispívá ke zlepšení nálady, mnozí ji považují za zbytečný produkt. Bílá čokoláda však obsahuje kakaové máslo, které pomáhá obnovit jaterní buňky a má pozitivní účinky na lidské tělo, obsahuje množství antioxidantů a je mimořádně bohaté na vitamin E. Bílá čokoláda přispívá k produkci serotoninu a příjmu endorfinů do mozku.