reklama

Pravidelná chůze má na naše tělo dobrý vliv, snižuje riziko srdečních chorob, cukrovky 2. typu a dokonce i deprese. Pozitivní je i to, že tuto aktivitu může dělat téměř kdokoliv a kdekoliv, protože je snadné chůzi nějakým způsobem zařadit do naší denní rutiny. A navíc k chůzi nepotřebujeme žádné drahé vybavení.

Často se říká, že bychom měli denně ujít nejméně 10 tisíc kroků. Opravdu tomu tak je? Kde se toto číslo vlastně vzalo? Toto číslo bylo původně propagováno jako součást japonské marketingové kampaně v návaznosti na olympijské hry v roce 1964 v Tokiu. Žádné skutečné důkazy na podporu tohoto čísla nebyly k dispozici., spíše to byla marketingová strategie pro prodej krokoměrů.

Koncept na dlouhá léta upadl do zapomnění a oprášili ho až australští výzkumníci, kteří jej využili k tomu, aby lidi donutili k většímu pohybu. Obecně ale spíše říkali, že člověk by měl mít nejméně 150 minut tělesné aktivit s průměrnou intenzitou týdně. A to je v přepočtu asi 30 minut aktivity v běžný pracovní den, což se rovná zhruba 3 000 až 4 000 krokům mírným tempem. V protože v Austrálii ujde člověk průměrně 7 400 kroků denně, tato půlhodina chůze navíc dá celkem zhruba oněch 10 tisíc kroků.

Někteří samozřejmě nachodí méně – ať už jde o důchodce, nemocné lidi nebo ti, kteří pracují v kanceláři. Naopak dělníci, skladníci nebo děti denně pravděpodobně udělají kroků více. Závěr je jasný - cíl 10 000 není vhodný pro každého. Pokud si tedy stanovíte nižší počet kroků, je to v pořádku. Hlavní je pokusit se přidat do svého dne 3 000 až 4 000 kroků navíc – tedy asi onu půl hodinu nějaké aktivity nad rámec běžného pohybu.

Podle australské studie měli lidé, kteří ušli více než 5000 kroků za den, mnohem nižší riziko onemocnění srdce a mozkové mrtvice než ti, kteří ušli méně než 5000 kroků. Jiná studie zjistila, že ženy, které udělaly 5 000 kroků denně, měly výrazně  nižší riziko  nadváhy nebo vysokého krevního tlaku. Studie z roku 2017 pak zjistila, že čím více lidé chodí, tím méně času tráví v nemocnici.

Je ale důležité si uvědomit, že obecná pravidla nejsou vhodná pro všechny. Zvyšování úrovně aktivity díky většímu počtu denně našlapaných kroků je užitečné – a to i když jich denně neuděláte 10 tisíc.