Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zázrak, nebo pokrok vědy? V Londýně byl vyléčen už druhý pacient s HIV

virus HIV
virus HIV
Foto: Pixabay

V českých kinech příběh zpěváka Freddieho Mercuryho, který zemřel na AIDS, dojal rekordní počet diváků. Dnes je nemoc léčitelná antiretrovirovou terapií, ale nikoliv zcela vyléčitelná. Vědci však pozorovali druhý případ, kdy se člověk napadený virem HIV skutečně vyléčil.

Úplné zastavení aktivity viru HIV v těle infikovaného pacienta v Londýně vypozorovali lékaři po transplantaci kmenových buněk a publikovali o tom studii do časopisu Nature. Jedná se o druhý zdokumentovaný případ vyléčeného pacienta napadeného virem HIV. Na druhou stranu vědci varují před přílišným optimismem. Situace, kdy nepozorují u pacienta aktivitu viru, neumožňuje předpokládat, že virus svou činnost neobnoví.

Pacient, jehož identita není veřejně známá, onemocněl v roce 2012 Hodkinovým lymfomem. Již od roku 2002 mu byla diagnostikován virus HIV. Pacient docházel na chemoterapii a zároveň mu byly podány kmenové buňky dárce imunního vůči viru HIV. V důsledku došlo k ústupu rakovinného onemocnění a dokonce i k vymizení aktivity viru HIV.

Londýnský pacient pak mohl přestat brát antiretrovirové léky, které pacienti nemocní AIDS musí brát celý život, a ani 18 měsíců po přerušení této obvyklé léčby pacient nejeví známky činnosti viru. Obdobná transplantace kmenových buněk již byla jednou použita pro Timothy Raye Browna známého jako „berlínský pacient,“ který dodnes nevykazuje aktivitu viru HIV.

Podle vědců pro drtivou většinu nemocných virem HIV není postup vhodný, ovšem do budoucnosti by bylo možné na obdobném principu definitivně porazit HIV.

Terapie, kterou prodělali oba pacienti, je poměrně drastická a používá se pouze k léčbě onkologických onemocnění, a proto není vhodná pro drtivou většinu pacientů postižených virem HIV.

Virus HIV je dnes léčen pomocí antiretrovirů. Jedná se o léky, které je nutné brát celoživotně, nicméně utlumí činnost viru na takovou úroveň, že pacient může prožít normální život bez větších omezení.

Témata:  HIV (RNA virus z rodu lentivirus) AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) lékaři vědci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy