reklama

Zuckerberg na svém profilu zveřejnil dlouhý příspěvek o tom, jak by se podle něj měla sociální síť Facebook do budoucna změnit. „Poslední roky jsem se zaměřoval na pochopení a řešení největších problémů, kterým Facebook čelí. To znamená, že jsem musel zaujmout pozici k důležitým otázkám týkajícím se budoucnosti internetu,“ vysvětluje na úvod.

Svůj plán nazval „Vize pro sociální sítě zaměřené na soukromí“. Facebook se podle něj musí výrazně změnit. „Během posledních 15 let Facebook a Instagram pomáhali uživatelům spojit se s přáteli, komunitami a zájmy v digitálním ekvivalentu náměstí,“ popisuje. Budoucnost internetu se ale dle jeho mínění ponese v duchu ochrany soukromí, které bude důležitější než soukromé otevřené platformy. „Lidé se stále častěji chtějí připojit i soukromě do digitálního ekvivalentu obývacího pokoje,“ zdůrazňuje Zuckerberg.

Nyní proto zakladatel Facebooku tvrdí, že komunikační platforma zaměřená na ochranu soukromí bude ještě důležitější než dnešní otevřené platformy. Facebook se přitom v minulosti potýkal s problémy s únikem a následným zneužitím dat, kvůli kterým se Zuckerberg sešel například s europoslanci i britskými poslanci. Dokonce vypovídal v americkém Kongresu.

„Chápu, proč si řada lidí si myslí, že Facebook nedokáže nebo dokonce ani nikdy nechtěl vytvořit platformu zaměřenou na ochranu soukromí. Protože upřímně řečeno v současné době nemáme pověst tvůrce služeb na ochranu osobních údajů a v minulosti jsme se zaměřovali na nástroje pro otevřené sdílení,“ uznává.

To by se teď ale mělo změnit. „Lidé by měli očekávat, že uděláme vše, co je v našich silách, abychom je udrželi v bezpečí v rámci našich služeb a v mezích toho, co je možné v šifrované službě,“ ujišťuje teď Zuckerberg. „Tato platforma zaměřená na ochranu soukromí bude založena na několika principech,“ popisuje své plány.

Soukromé interakce: Lidé by měli mít jednoduché, intimní místo, kde budou mít jasnou kontrolu nad tím, kdo s nimi může komunikovat, a důvěru v to, že nikdo jiný nemá přístup k tomu, co sdílí.

Šifrování: Osobní komunikace lidí by měla být bezpečná. Šifrování typu end-to-end zabraňuje komukoliv, aby viděl, co lidé sdílejí. Jinými slovy – do soukromých zpráv nebude mít přístup ani Facebook

Snižování permanence: Lidé by se neměli bát, že to, co sdílejí, se jim později vrátí a ublíží jim to. Takže nebudeme uchovávat zprávy nebo příběhy po dobu delší, než je nezbytné pro poskytování služby nebo déle než lidé chtějí, slibuje Zuckerberg.

Bezpečnost: Lidé by měli očekávat, že uděláme vše, co je v našich silách, abychom je udrželi v bezpečí v rámci našich služeb v mezích toho, co je možné v šifrované službě.

Interoperabilita: Lidé by podle zakladatele Facebooku měli mít možnost používat libovolnou z aplikací Facebooku, aby oslovili své přátele. Zároveň by měli být schopni komunikovat napříč sítěmi snadno a bezpečně.

Zabezpečení ukládání dat: Podle tohoto bodu by Facebook neměl v zemích, kde dochází k porušování lidských práv, například práva na soukromí a svobodu projevu, uchovávat citlivé údaje uživatelů, aby se k nim nemohly dostat neoprávněné osoby.

„Bude to nějaký čas trvat, ale nebudeme připravovat tyto zásadní změny zavřenými dveřmi. Uděláme to otevřeně a společně, protože mnohé z těchto otázek ovlivňují různé části společnosti,“ vysvětluje Zuckerberg.

Poukazuje také na to, že vše je teprve na počátku a že řada těchto změn bude ještě muset být konzultována s odborníky, advokáty i vládami. „Současně považujeme tyto zásady pouze jako první krok při budování sociální platformy zaměřené na ochranu soukromí. Kromě toho musíme věnovat významnou pozornost všem službám, které vybudujeme nad tímto základem - od toho, jak lidé platí a provádějí a finanční transakce, až po podniky a reklamy, tomu, jak můžeme nabídnout platformu pro další soukromé služby,“ píše ve své vizi Zuckerberg.

„Věřím, že bychom měli pracovat na tom, aby lidé mohli mluvit soukromě a žít svobodně s vědomím, že jejich údaje budou vidět pouze ti, kteří je mají vidět, a všechny informace někde nezůstanou uchované navždy. Pokud můžeme pomáhat v tomto směru posunout svět, budu hrdý na změnu, který jsme udělali,“ dodává zakladatel Facebooku.