Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rami Malek nebyl vždy hercem. Filmový Freddie Mercury byl rád, že si vydělal na jídlo

Rami Malek (herec)
Rami Malek (herec)
Foto: Wikimedia Commons

Při letošním 91. ročníku udílení cen Oscar kinohit Bohemian Rhapsody proměnil čtyři nominace z pěti. Jednou z výher byla kategorie nejlepší herec, kterou obdržel Rami Malek za ztvárnění legendárního frontmana kapely Queen, Freddieho Mercury. Kdo byl Malek ještě předtím, než se z něho přes noc stala celebrita?

Malek je původem z Egypta, vyrůstal ale v Los Angeles v Kalifornii. Pochází z dvojčat, jeho bratr Sami je mladší o 4 minuty. Herectvím se zabýval již na střední škole, kde se stal členem divadelního kroužku. Přestože si jeho rodiče přáli, aby se z něj stal právník, Malik pokračoval s rozvíjením svého hereckého talentu na Evansvillské univerzitě, kde o pár let později obdržel bakalářský titul výtvarného umění.

Krátce po skončení studia Malek usiloval o to, aby se z něho stal přední hollywoodský herec. Pracoval v dovozu pizzy, dělal sendviče v jedné z restaurací v Los Angeles a u toho rozesílal životopisy do produkčních společnosti. Žádnou hereckou nabídku ale dlouho nedostával. Donedávna byl téměř neznámým hercem.

Před úspěchem životopisného filmu o jedné z nejslavnějších kapel na světě byl ve filmech obsazen pouze do vedlejších rolí. Ve věku 24 let nastartoval svou hereckou kariéru v situační komedii Rodinná válka. Poté se objevil ve filmu Noc v muzeu nebo v Twilight sáze: Rozbřesk – 2.část, kde si zahrál menší roli egyptského upíra Benjamina. Jeden z jeho největších úspěchů se stala role v seriálu Mr. Robot, ve kterém od roku 2015 hraje postavu Elliota, mladého programátora z tajné hackerská organizace.

Malek se poté přihlásil na casting k filmu Bohemian Rhapsody. S hlavní postavou Freddiem Mercurym ho přitom pojí několik podobností. Zpěvák kapely Queen také pocházel z imigrantské rodiny jako Malek, s rozdílem, že Mercuryho rodiče byli potomci indických Peršanů, kteří se přestěhovali do Londýna.

Obsazení Maleka do role Mercuryho se stalo osudným. I přesto, že přípravy nebyly jednoduché a celé měsíce se učil ho ztvárnit co nejlépe, podle mnoha předních kritiků se mu úspěšně podařilo převtělit se do frontmana kapely Queen a přesvědčit diváky, že se Mercurym skutečně stal. V roce 2018 v kinech odvysílali film Bohemian Rhapsody, ve kterém Malek zazářil. Za tuto roli získal cenu Zlatý Glóbus a Oscara.

Témata:  Rami Malek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy