Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Křesťanství se otřese v základech? Historici ze starých svitků určili, kdo je vlastně Bůh

Náboženství, ilustrační fotografie
Náboženství, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ježíš Kristus je jednou z nejdůležitějších osob křesťanství a lidé díky Bibli věří, že je Synem Božím. Historik Larry Hurtado z univerzity v Edinburghu ale přišel s překvapivým objevem. Ze zkoumání starých svitků vyplynulo, že lidé měli za Boha právě Ježíše.

Hurtado zkoumal listy, které napsal křesťanský spisovatel Ignácius Theophors přibližně před dvěma tisíci lety na základě setkání s Kristem. V nich je ale Ježíš Kristus vykreslován nikoliv jako Syn Boží, ale jako sám Bůh.

Podle historika existuje sedm autentických zachovaných listů, které vznikly mezi lety 110 až 115 našeho letopočtu. Ve všech je ale Ježíš líčen jako Bůh. Historik to uvedl v dokumentu Son of God na Amazon Prime. 

"Není třeba diskutovat o tom, zda Ježíš může být Bůh. Starověký spisovatel to říká jasně. Píše o něm jako o Bohu," tvrdí autor dokumentu Luke Waldock s tím, že nejen svitky, ale i praktiky rané církve dokazují, že se lidé k Ježíšovi chovali jako k Bohu.

První křesťané byli například křtěni ve jménu Ježíše. Jeho jménem se lidé také modlili. A Ježíš v hebrejštině znamená "Bůh chrání". Podle odborníků tak nelze zcela vyloučit, že Ježíš a Bůh jsou jednou a tou samou osobou. Minimálně v minulosti tomu lidé věřili.

Témata:  Ježíš Kristus křesťanství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy