reklama

Co je fibromyalgie?

Fibromyalgie je dlouhodobý stav charakterizovaný chronickou bolestí a citlivostí v celém těle. Příznakem může být únava, poruchy spánku, bolesti svalů a hlavy či ztuhlost. Každý ovšem prožívá fibromyalgii jinak - některé případy jsou závažnější než jiné.

Podle expertů je to poměrně běžný problém, trpět jím může až každý 25. člověk. Příznaky fibromyalgie mohou být velmi podobné zánětlivé nebo degenerativní artritidě.

Neexistuje žádný specifický test na fibromyalgii, což znamená, že je často těžké tento syndrom diagnostikovat. 

Kdo je postižen?

Fibromyalgie může postihnout kohokoliv v jakémkoliv věku, i když typicky postihuje zhruba sedmkrát častěji ženy. Obvykle se objevuje ve věku od 30 do 50 let.

Co způsobuje fibromyalgii?

Není jasné, co ji způsobuje, ale vědci naznačují, že to souvisí s abnormálním množstvím konkrétních chemikálií v mozku, které narušují centrální nervový systém a způsob, jakým je v těle zpracovávána bolest. Další experti ovšem spekulují, že tento stav je genetický. V mnoha případech fibromyalgii spouští fyzicky nebo emocionálně stresujícími události, jako jsou porod, operace nebo úmrtí blízkého.

Jaké jsou příznaky?

Nejčastějším příznakem u lidí s fibromyalgií je rozšířená chronická bolest, která může být závažnější v oblasti zad či krku. Mezi další příznaky patří únava, nespavost, přecitlivělost, křeče, průjem, závratě a ztuhlost svalů. Fibromyalgie může také ovlivnit duševní pohodu, což způsobuje stav označovaný jako „fibro-mlha“ - tedy problémy s pamětí a koncentrací.

Lékaři doporučují vyhledat pomoc, pokud příznaky (především bolest) trvají více než tři měsíce, nebo pokud se dlouhodobě cítíte unavení a pokud máte dlouhodobě po probuzení pocit, že vůbec nejste odpočatí.

Jak se léčí?

Neexistuje žádný známý lék, nicméně, syndrom může být zvládán prostřednictvím léčby, která se liší v závislosti na příznacích. Může jít o kombinace léků proti bolesti, antidepresiv, kognitivně behaviorální terapie a poradenství. Některým pacientům také mohou pomoci specifické cvičební programů a relaxační metody, které jim mohou pomoci zvládat a zmírnit bolest.