reklama

Tvůrce revoluční molekuly se domnívá, že jeho vynález změní způsob konzumace alkoholu. Nutt, který v minulosti působil jak hlavní drogový poradce britské vlády a který o práci přišel poté, co tvrdil, že extáze a LSD jsou méně nebezpečné než alkohol, vytvořil molekulu „alcosynth“ nahrazující alkohol spolu se svým kolegou Davidem Orrenem.

Nutt tvrdí, že syntetický alkohol objevil už v roce 1983, kdy v rámci doktorátu studoval účinky alkoholu na GABA receptory. Jeho syntetický alkohol podle něj dokáže identifikovat receptory, které mají na svědomí nepříjemné vedlejší účinky pití alkoholu, jako je třeba bolest hlavy.

„Účinky alkoholu jsou komplikované – víme, že má dobré i špatné účinky. My ale můžeme cílit na části mozku, na které chceme cílit,“ tvrdí. Díky tomu bude možné například vypít s kolegy skleničku k obědu a dostat se "do nálady"– ale nebude možné se z něj opít, píše deník The Independent.

V tuto chvíli je ovšem Alcarelle testován jen v laboratoři a dosud neprošel oficiálními testy. Výzkumníci však společně s vědci připravili pětiletý plán, na jehož závěru by měla být molekula považována za potravinářskou přísadu nebo složka.

Aby bylo možné látku oficiálně schválit, budou muset její tvůrci prokázat že „nevytváří toxicitu jako alkohol“ a „nemá špatné účinky alkoholu“, uvádí Nutt. Pokud se to podaří, má podle výrobců nápojů látka velkou šanci na úspěch. „Pokud má věda pravdu, a bude-li snadné překrýt její chuť, myslím, že má velkou šanci," uvedl Jonny Forsyth, který se zabývá celosvětovou analýzou nápojů.