Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž z Tauredu. Příběh nejzáhadnějšího člověka na světě dodnes nevyřešen

Muž z Tauredu
Muž z Tauredu
Foto: Reprofoto YouTube

Na mapě ukázal na Andorru, ale tvrdil, že na jejím místě leží úplně jiný stát, ze kterého měl pocházet. Uplynulo už více než čtvrtstoletí od chvíle, co záhadný cizinec vyděsil japonské Tokio. Dodnes nikdo neví, odkud byl a kam zmizel. Pokud se tedy celý příběh zakládá na pravdě.

Záhadný muž vzbudil v roce 1954 rozruch na tokijském letišti. Vypráví se totiž příběh, podle kterého během rutinní pasové kontrole zjistil, že jeho rodná zem vůbec neexistuje. Odkud tedy byl?

Muž předložil japonským celníkům svůj pas, který na první pohled splňoval veškeré náležitosti. Přesto jej celníci označili za falešný, protože uváděl za zemi původu neexistující Taured. Záhadného cizince tedy vyzvali, ať přestane vtipkovat a předloží originální pas. Muž ale trval na tom, že pochází z Tauredu.

Cizinec tedy dostal jasný úkol, měl na mapě ukázat, kde se Taured nachází. Prst zabodl na Pyrenejský poloostrov do místa, kde leží malý stát Andorra. To také celníci muži řekli, ten ale odpověděl, že se na tom místě už tisíce let nachází Taured, nikoliv Andorra.

Muž z Tauredu, který hovořil plynně francouzsky, anglicky, německy i japonsky, i během následného několikahodinového policejního výslechu trval na tom, že pochází z Tauredu. Vyšetřovatele vykolejila jeho přesvědčivost a vytrvalost, s níž sebejistě tvrdil, že tomu tak opravdu je.

Záhadný cizinec totiž neustále opakoval svou verzi, že s pasem nastoupil na letišti v Tauredu, odkud vyrazil na služební cestu do Japonska, a to dokonce už počtvrté, což potvrzovala i razítka v pase. Muž dokonce vytasil i řidičský průkaz, který vydaly úřady v Tauredu.

Zoufalství policistů tehdy dosáhli vrcholu, rozhodli se proto muži zabavit všechny doklady a převézt ho do hotelového pokoje bez oken. U dveří nepřetržitě hlídali strážníci, přesto muž z Tauredu záhadně zmizel. Ráno po něm v hotelu nezbyla jediná stopa, jako kdyby se z něj vypařil.

Japonští policisté tedy vyhlásili pátrání, ale bylo jim záhadou, jak se neznámý cizinec z pokoje dostal. Vytvořili dokonce identikit, který se údajně zachoval dodnes, přesto jej nikdy nenašli. Neuvěřitelný příběh považují mnozí lidé za vymyšlený, záhadologové ovšem tvrdí, že se muž přenesl z paralelního světa do našeho a zase zpět.

Nahrává jim i tvrzení, že spolu s mužem zmizely z policejních trezorů všechny jeho osobní věci a zabavené doklady. Podle dostupných informací si však celý příběh vymyslel spisovatel Colin Wilson pro svou knihu The Directory of Possibilities, v níž autor o údajném tokijském incidentu píše.

Témata:  zajímavosti

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy