Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lékaři odkrývají děsivá tajemství potratů. Dá se jim lehce předejít

Narozená miminka
Narozená miminka
Foto: Pixmac

Jedna ze čtyř těhotných žen ve světě potratí. Podle vědců by se tomu však dalo předejít, pokud by ženy během těhotenství jedly správné vitamíny.

Podle nové studie by mohlo ubýt problémů při narození a samovolných potratů, kdyby ženy v těhotenství užívali vitamín B3.

Tato studie trvala dvanáct let, prováděli ji vědci ve Victor Chang Cardiac Reseach Institut v australském městě Sydney.  Výzkumný tým zjistil, že vitamín B3 podávaný během těhotenství by mohl vyléčit molekulární deficity, které způsobují potraty a problémy při porodu.

V současné době jedna ze čtyř těhotných žen na světě potratí, zatímco skoro osm milionů dětí se narodí s postižením. Tati studie by mohla kompletně změnit to, jak se pečuje o těhotné ženy, myslí si vědci, kteří se podíleli na studii.

„Důsledky by mohly být obrovské,“ uvedla v tiskovém prohlášení profesorka Sally Dunwoodie. „Má to potenciál výrazně snížit počet potratů a postižení po celém světe. A toto neříkám jen tak.“

Studie zkoumala rodiny, které utrpěly potrat nebo se jim narodilo postižené dítě. Objevili genetickou mutaci, která ovlivnila produkci molekul Nikotinamidadenindinukleotidu. Jedná se o enzym, který lze najít v každé živé buňce důležité pro produkci energie a komunikaci buněk.

Vědci pak odstranili dva geny spojené s těmito defekty z myší, aby zjistili, jestli to způsobí postižení. Ze začátku se nic nestalo a myši stále Nikotinamidadenindinukleotid produkovaly. Vědci si však uvědomili, že myší potrava byla bohatá na vitamín B3, který ve tvorbě Nikotinamidadenindinukleotidu pomáhal.

Když vědci odstranili vitamín B3 ze stravy, mnoho z myší zemřelo před narozením. A přeživší byly vážně poškozené, tvrdí Science Mag. Když pak vědci myším vitamín B3 do potravy vrátili, problémů nejdříve ubylo. Po nějaké době potraty a defekty zcela vymizely.

Výsledky bude nutné nejdříve zopakovat u lidé, než budou lékaři těhotným ženám doporučovat doplňky vitamínu B3, ale výsledky jsou zatím slibné. „Myslíme si, že by tento objev mohl být jedním z největších zdravotnických úspěchů naší země,“ uvedl Robert Graham, ředitel institutu, pro IFL Science.

„Málokdy se stane, že objevíte problém a zároveň jste schopni nabídnout preventivní řešení. Je to vlastně dvojitý objev,“ dodal Graham. Více než 3 miliony dětí mladší pěti let ročně zemře na postižení. Pokud by se vitamín B3 osvědčil, bylo by to zázrakem pro mnoho rodin.

Témata:  lékaři porody

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy