reklama

Doktorka Becky Spelmanová, hlavní psycholožka britské kliniky Harley Street, vyzývá k zákazu konzumace velikonočních vajec pro děti mladší čtyř let. Argumentuje tím, že jim podobná výslužka v tomto raném věku dává příležitost k nestřídmému pojídání čokolády, čímž do budoucna vzniká nezdravý vztah k jídlu.

Spelmanová vysvětluje, že Velikonoce jsou jedním z nejhorších ročních období pro rodiče, kteří mají na mysli zdraví svého dítěte. Ssupermarkety jsou totiž doslova zaplaveny všemi možnými čokoládovými pochoutkami, po kterých děti touží – a navíc je často možné je koupit ve zvýhodněných baleních či ve slevových akcích.

„Je to noční můra pro rodiče současné generace, protože nemají ponětí, jak učit své děti, aby se držely zpátky," řekla a vysvětlila, že příliš mnoho malých dětí čokoládu nestřídmě pojídá, protože jejich rodiče prostě nevědí, jak je zastavit.

„Jakmile se dítě začne přejídat už v útlém věku, je velmi obtížné tyto věci změnit. Stravovací návyky se neustále posunují, což vede k obezitě ve velmi mladém věku," cituje její slova server The Independent.

Navíc vysvětlila, že děti mladší čtyř let mají nulové vědomí o tom, kolik jídla by měly sníst, a pokud nejsou pod dohledem, jsou vystaveny většímu riziku přejídání.

Specialistka má proto v plánu oslovit britského ministra zdravotnictví Jeremyho Hunta a navrhnout mu konkrétní plány týkající se věkového omezení na konzumaci velikonočních vajec.

Tvrdí, že větší čokoládová vejce představují obzvláště velké riziko vzhledem k tomu, že většina konzumentů má tendenci pochoutku sníst celou na posezení. Žádá proto, aby byly takové sladkosti označeny jako „nevhodné pro děti do čtyř let věku".