reklama

K Řekyni Joanně Giannouli byl osud opravdu krutý. Od mládí se těšila, až se stane matkou, ještě před dospělostí však zjistila, že děti mít nemůže. Narodila se totiž bez dělohy, části pochvy a části vejcovodů. Její choroba se nazývá Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauserův syndrom.

Joanniny genitálie vypadaly navenek normální a dívka se nepokoušela o sex, proto o své chorobě dlouho nevěděla. Až když ani ve vyšším věku nezačala menstruovat, zatímco všechny kamarádky už ano, navštívila gynekologa.

Lékař jí vzácnou diagnózu sdělil a naplánoval s tehdy 17letou Joannou plastickou operaci. Během složitého zákroku chirurgové vymodelovali vaginální tunel, aby mohla mít dívka sex. Po prvních pokusech se musela ještě jednou na operační stůl vrátit, aby lékaři tunel zvětšili.

I přesto, že její intimní partie vypadají normálně a sex mít může, zažila Joanna nejrůznější urážky. V 21 letech se měla vdávat, její snoubenec však ze svatby vycouval, když se o syndromu dozvěděl. Dívka se potýkala s depresí, záchvaty paniky a úzkosti.

Po zrušení svatby si připadala bezcenná a na své tělo myslela jako na "vadné zboží". Stále totiž nemohla normální cestou počít dítě. "Zcela to ovládne vaši mysl, ukradne vaše štěstí a možnost mít stabilní vztah. Místo toho vás naplní vztek, vina a hanba," popsala Joanna pro BBC.

Až po deseti letech od operace se Řekyně rozhodla o své nemoci promluvit. "Postupně jsem zjistila, že se za to nesmím stydět, protože s tím ani nic neudělám. Nemohu to změnit, prostě taková jsem," dodala 27letá žena.

Teď je Joanna konečně šťastná a svému současnému partnerovi se se svou poruchou svěřila hned na začátku vztahu. "Akceptovali jsme to, že možná nebudeme mít nikdy děti. Ráda bych byla matkou, ať už biologickou nebo ne. Matka je ta, kdo dítě vychová, ne porodí," uzavřela.

Funkční vaječníky totiž umožňují početí dítěte umělým oplozením a donošení v děloze náhradní matky. Lékařům se také podařilo dělohu transplantovat a následně oplodnit.